Debatt: Migrationsverket utvisar kompetens som Sverige behöver

21 februari 2019 05:00

Varje gång som Migrationsverket gör ett nytt bottennapp, ber jag en stilla bön att man nu, till slut, har nått botten. Men nej! Migrationsverket besitter en gränslös förmåga att underträffa sig själv.

Senast gäller det fallet med Irina Elanskaya som nyss utvisades till Ryssland trots arbete, bostad och ett ingånget äktenskap med en svensk. Inget av detta anses tydligen betyda att hon har anknytning till landet! För att strö salt i såret har även Migrationsverket beslutat om ett återreseförbud under ett helt år.

Detta är inte unikt, i själva verket är det blott ett i en lång rad klavertramp där Migrationsverket utvisar kunniga, kompetenta och eftersökta arbetstagare. Exempelvis Ali Omumi, en mekanisk ingenjör från Teheran som utvisades på grund av att en tidigare arbetsgivare hade missat att betala in en försäkringspremie.

Hassan från Pakistan är programmerare och anställdes hos en finansfirma som chefsprogrammerare. Även i hans fall upptäcktes det att det saknades en försäkring och då utvisades han.

Farzad Ban kom till Sverige från Iran som 13-åring. Efter sju års väntan fick hans föräldrar uppehållstillstånd, men då har inte längre var omyndig blev han utvisad. Några år senare kom han tillbaka som programmerare med egen firma, men även här, i samband med att han begärde förlängt tillstånd upptäckte en nitisk tjänsteman på Migrationsverket att det saknades en försäkring.

Gemensamt för alla tre fallen är att arbetsgivaren har slarvat och då straffar man tydligen arbetaren?! Verkligen ett udda rättsfilosofisk inställning.

Listan skulle i princip kunna göras hur lång som helst. Gemensamt för alla dessa så kallade kompetensutvisningar är att straffet inte står i någon som helst relation till förseelsen och att man inte straffar den som har syndat utan en oskyldig.

Det är sedan länge uppenbart att medarbetarna på Migrationsverket saknar både kunskap, insikt och empati, utan sysslar med att utifrån detaljmissar utvisa människor vare kompetens Sverige så väl behöver.

Är det inte dags att någon politiker sätter ner foten?

Johan Lagerfelt

Stallarholmen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!