Nyköping som magnet för spetsföretag?

Det är kopplingen till akademierna och forskningen, som skapar möjligheter för flera studenter att vara intressanta, skriver Lars Fernvall.

Det är kopplingen till akademierna och forskningen, som skapar möjligheter för flera studenter att vara intressanta, skriver Lars Fernvall.

Foto: Veronica Johansson

Insändare2019-10-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på repliken "Nyköping har stort utbud av utbildning", publicerad den 12 oktober. Rektor för Nyköpings kommunala campus, Fredrik Dolk, går till storms mot vad han uppfattar som kritik mot storleken på kommunens utbildningsutbud, men missar tyvärr poängen i min insändare. Att Nyköping inte kan mäta sig med många omgivande städer när det gäller universitet och högskoleutbildningar, behöver man inte vara professor för att konstatera. Det var också detta som SN:s vikarierande redaktör Linnea Hylén tidigare konstaterat.

Problemet är att vid campus Nyköping saknas utbildningar som är kopplade  mot ledande forskning inom strategiska områden. De högskoleutbildningar som finns i Nyköping är väsentligen inriktade mot yrken inom offentlig verksamhet. De är naturligtvis  viktiga, men räcker inte om Nyköping ska bli attraktivt för nya spetsföretag.

Att campus nu sökt medel från Europeiska strukturfonderna/ Tillväxtverket för att etablera en akademisk så kallad hub, tolkar jag som att det finns en vilja att bättre möta företagens behov av akademisk utbildning och forskning.

Självfallet är akademiska utbildningar inte den enda vägen att gå som rektor påpekar. Men det är kopplingen till akademierna och forskningen, som skapar möjligheter för flera studenter att vara intressanta och företagen att vara intresserade när arbetsmarknaden snabbt förändras.

Att som Fredrik Dolk diskutera om glaset är halvfullt eller halvtomt, dvs om utbildningsutbudet är stort eller litet leder dock ingenvart. Nyköping har så mycket att vinna på försöka bli en ny ort för statlig högskoleutbildning inom några strategiska områden.