Personalens kompetens nyttjas i högre grad

Ordförande i vård-och omsorgsnämnden skriver att införandet av trygghetskameror kommer medföra att personalens kompetens nyttjas i högre grad.

Ordförande i vård-och omsorgsnämnden skriver att införandet av trygghetskameror kommer medföra att personalens kompetens nyttjas i högre grad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2019-12-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren ”Vart tar värdigheten vägen?” Publicerad 27/11.

Tack ”Den barmhärtige hemsamariten” för dina tankar och positiva inställning till tillsynskameror.
Vård- och omsorgsnämnden beslutade om att införa kameror redan 2018. Omorganisationen som genomfördes av kommunens nattorganisation gjordes för en månad sedan.

Det är två skilda förlopp och med olika syften. Trygghetskameror möjliggör att restiden för vår personal sparas och att de istället kan fokusera på kvalificerad omvårdnad. Således kommer införandet av trygghetskameror medföra att personalens kompetens nyttjas i högre grad och personalens upplevda stress kommer att minska. Samtidigt eliminerar kommunen risken att väcka brukarna, vilket ibland blir fallet när fysisk tillsyn utförs av personalen. 

Vård- och omsorgsnämnden arbetar för att det ska vara värdigt, tryggt och säkert att åldras i Oxelösund. Oxelösunds äldreomsorg ska finnas för de som är i behov av stöd, och det ska dessutom vara en äldreomsorg som över tid går att lita på. Detta möjliggörs enligt nämnden ytterligare om kommunens äldreomsorgsförvaltning inför digitala lösningar och välfärdsteknologi. Därför valde kommunen 2018 att i ett första steg i digitaliseringen införa trygghetskameror. 

Kamerorna har inte kunnat användas ännu då vår server inte motsvarade systemkraven, men ska åtgärdas så snart som möjligt. Till skillnad från "Den barmhärtige hemsamariten" anser inte vård- och omsorgsnämnden att äldreomsorgen i Oxelösunds kommun blir sämre och sämre utan äldreomsorgen har en kompetent och engagerad personal och det professionella handlaget ska användas på bästa sätt och där behoven är som störst.