Förbud leder inte till frihet, Jari Puustinen

Få saker väcker lika mycket uppmärksamhet som kvinnors kläder.

30 mars 2019 06:00

Under Nobelfesten sätts hyllningarna till vetenskapen på paus när aftonklänningarna gör entré. Urringningar, färger och modeller nagelfars.

Sedan kommer rubriken: Hon stal showen.

Samma sak vid bad. Bikinin var till en början förbjuden på sina håll och det finns en svartvit bild som ibland cirkulerar i sociala medier, där en man använder måttband för att mäta benen på en kvinnas baddräkt.

Nu är det slöjan som är i fokus – senast i torsdagens Smedjan, förklarar han hur de som täcker håret i Sverige gör det i en annan kontext än de som tvingas till det i exempelvis Iran, och det finns en rad olika anledningar, kopplade till identitet och sammanhang, till varför tjejer landar i det valet.

Därför är frågan om det går att förbjuda slöja i grundskolan, för att komma åt hedersförtrycket, felställd. Det fungerar utmärkt att kämpa för kvinnors och flickors rätt att slippa både slöja och hedersförtryck, samtidigt som man står upp för allas rätt att täcka håret, vilket är lika tillåtet i en demokrati.

Det skolan däremot bör göra är att understryka att valet fattas av individen, förklara för unga tjejer vilka rättigheter de har och markera att skolpersonalen inte är några moralpoliser som kontrollerar och rapporter hem om vilka elever som har sjal.

Därutöver får ingen som träffar barn och unga luras att tro att hedersförtrycket står och faller med enstaka plagg.

Det är dags att sluta fokusera på kvinnors kläder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa