Vi har bjudit på många nyheter

Chefredaktör Eva Burman summerar nyhetsåret 2019. De största nyhetshändelserna som vi minns.

31 december 2019 10:05

Det har varit ett omtumlande år för oss alla på många sätt. Både för oss som jobbar på tidningen, men också för dig som läsare av våra nyheter. Vid årsskiftet stod det klart att NTM skulle köpa Sörmlands Media och för dig som läsare innebar affären en hel del omgörningar. Nytt format och utseende på tidning och sajt. Tjockare papperstidningar och mer innehåll. Men det föll ändå inte alla på läppen – som förändringar sällan gör. För oss internt blev det också stökigt då många fick sluta i samband med samordning med NTM. Vi fick säga adjö till kollegor som arbetat med oss i många år.

Men trots allt detta har vi hållit ställningarna. Vi gör sedan oktober ännu mer nyheter än innan omgörningen i april. Och det är om något en bedrift när vi är 30 procent färre på redaktionen som helhet. 
Men vilka större nyheter kan vi se tillbaka på?

2019 var året då Eskilstuna sattes på kartan som den första kommunen i landet som krävde tillstånd för att tigga. I mars röstades beslutet igenom i KS och senare kommunfullmäktige. I Katrineholm fattade man ett kontroversiellt beslut att förbjuda tiggeri under våren.

I april gjorde redaktionerna tillsammans en stor granskning av NMR i Sörmland. Vi kartlade de mest brottsaktiva nazisterna inom NMR. Senare kunde vi även avslöja att en lärare i grundskolan var aktiv i NRM. Kvinnan fick senare sparken.

I september blev det guldfeber för tredje året på raken när Smederna gjorde det inget annat elitserielag gjort i historien i stan. De vann SM-guld. I Katrineholm var den stora sportnyheten att det ska byggas en ny rekorddyr bandyhall i den lilla kommunen. Oppositionen ilsknade till och hotade att fälla den kommunala budgeten. 

Den största nyheten i Nyköping är sannolikt beskedet i december om att Ryanair lägger ner sin bas på Skavsta. Många mister jobbet och flera populära linjer läggs ned vilket påverkar lokala resenärer. Men även oroligheterna i Brandkärr har skakat om.

En nyhet som upprört läsare enormt var det tragiska försvinnandet av Katrineholmsbon John Backman, som försvann efter en studentfest i Eskilstuna. Nyheten om hans försvinnande har intresserat läsare i hela Sörmland. En vecka senare hittades han drunknad i Eskilstunaån. 

Men den mest engagerande av alla nyheter i år är vår granskning av förlossningsvården i Sörmland. I fyra delar granskade de tre tidningarna flera fall där både barn och mamma dött på Mälarsjukhusets förlossningsavdelning, dit alla komplicerade förlossningar hänvisas.

Det är några exempel på de största nyhetshändelserna under 2019. Vi kommer fortsätta granska det som sker i våra kommuner. Och vi lovar att leverera de största nyheterna även för det kommande decenniet. Gott nytt år!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Burman