Ledare: Tio goda nyheter från februari

Insulin, noshörningar och lastbilsutsläpp är några av nyheterna som har gjort världen bättre under februari.

2 mars 2019 05:00

Här är tio positiva nyheter som inträffat eller presenterats sedan den förra listan skrevs i slutet av januari.

1. IS försvagades förra året. IS genomförde betydligt färre attacker 2018 än 2017, enligt en rapport från FN:s “Office of counter terrorism”. Militära förluster har gjort att IS tvingats ge upp sina planer på att skapa ett så kallat kalifat i Mellanöstern. Detta betyder dock inte att kampen mot IS är över, organisationen utgör fortfarande ett hot.

2. EU-avtal om att minska utsläppen från lastbilar. EU:s lagstiftare har för första gången enats om utsläppskrav på tunga fordon. Avtalet innebär att koldioxidutsläppen från lastbilar och bussar ska minska med 30 procent mellan 2019 och 2030.

3. Antalet telefonbedrägerier mot äldre har halverats. Att bedragare som låtsas arbeta för en bank ringer upp äldre personer för att lura till sig pengar har varit ett växande problem. Men antalet bedrägerier har halverats sedan augusti enligt polisens senaste mätning, skriver SvD.

4. Framsteg för stamcellsterapi. Pluripotenta stamceller, som kan utvecklas till alla slags celler, ska förhoppningsvis kunna användas för att behandla olika sjukdomar. Ett problem har dock varit att immunförsvaret ofta attackerar stamcellerna. Men nu har forskare lyckats skapa genförändringar som gör att stamcellerna inte angrips av immunförsvaret, skriver Ny Teknik.

5. Arbetslösheten minskade 2018. Totalt minskade arbetslösheten i Sverige med 0,4 procentenheter under 2018 och ungdomsarbetslösheten minskade för fjärde året i rad, det visar ny statistik från SCB.

6. Arbetsplatsnedläggningar drabbar inte de anställdas barn. Varken barns hälsa eller skolresultat påverkas negativt av att förälderns arbetsplats läggs ned, detta visar en studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

7. “Utrotad” sköldpaddsart hittad vid liv. Senaste gången jättesköldpaddsarten Chelonoidis phantasticus registrerades var 1906. Arten hade därför klassificerats som möjligen utrotad. Men den 17 februari hittade naturvårdare en hona av denna art på en av Galapagosöarna. Det faktum att naturvårdarna även hittade sköldpaddsspår på ön gör att de har hopp om att hitta fler individer av arten.

8. Färre noshörningar skjuts i Sydafrika. År 2018 var det första året sedan 2012 som färre än 1 000 noshörningar dödades illegalt i Sydafrika, enligt sydafrikanska myndigheter. Antalet noshörningar som skjuts av tjuvjägare har minskat fyra år i rad.

9. Kolgruva stoppas i Australien. En australiensisk domstol har stoppat planerna på att starta en gruva i Australien, med motiveringen att den skulle bidra till den globala uppvärmningen. Detta är första gången som en kolgruva i Australien stoppas av klimatskäl.

10. Genförändrade celler kan producera insulin. Skador på en insulinproducerande cell i bukspottkörteln kan orsaka diabetes. Nu har forskare, genom genmodifieringar, lyckats få en annan cell i bukspottkörteln hos möss att producera insulin, skriver tidningen Nature.

Elias Rosell

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!