Hit är Patrik och Vanda välkomna

Patrik Olsson fick diabetes när han var bara fyra år gammal. För snart sex år sedan tog sjukdomen hans syn, och förra året också hans dåvarande flickvän. Men Patrik har lyckats vända motgångarna till styrka, och brinner för att hjälpa andra drabbade till bra kost och motion. Själv tackar han och ledarhunden Vanda Power Gym i Eskilstuna för vänligt mottagande.

25 februari 2016 12:38

Sitt hem har Patrik och Vanda i Halmstad, där Patriks son bor. Men varannan vecka spenderar de sedan några månader hos nya flickvännen Maria i Eskilstuna. Och när hon jobbar går de på gymmet längre ned på gatan.

– i Halmstad tog det fyra månader innan jag ens fick ett svar på min fråga till ett lokalt gym, om det gick bra att få komma och träna med ledarhund. Här blev jag välkomnad med öppna armar direkt, och alla är så otroligt hjälpsamma och gulliga mot oss. Jag blir tårögd bara av att prata om det.

När Patriks glada skratt och entusiastiska röst hörs i receptionen möts han av personalen som hälsar honom välkommen. Micke Ohlzon äger Power Gym, och för honom är det en självklarhet att hundar får vara med när husse och matte tränar.

– Vi har själva vår hund med oss hit om dagarna, så det är inga problem. Till oss är alla människor, oavsett handikapp eller hjälpmedel välkomna, och vi har också många handikappade som medlemmar. Vad jag vet är vi det enda gymmet i stan utan trösklar.

Patrik reagerar alltid själv när folk börjar prata om allergirisken med ett pälsdjur i en träningshall.

– De stackare som är doftallergiker då? Folk tänker ju aldrig på vad de sprutar på sig innan de ska vistas i allmänna lokaler och på kollektiva färdmedel. Och hästägare som springer in på Ica på vägen hem från stallet, vad kan inte de ställa till med? Jag måste ha Vanda med mig överallt för att fungera i samhället, och hon lämnar inte min sida. Risken att det kommer in någon som är kraftigt hundallergiker samtidigt som oss är inte stor.

Men, självklart måste man visa hänsyn åt båda håll och Patrik Olsson har full förståelse för att han och hunden ibland inte är lika välkomna.

– Livsmedelslagen ger föreståndare för livsmedelsbutiker och restaurangägare rätten att låta mig ta Vanda med mig in. Men det står dem fritt att säga nej och det accepterar jag förstås.

Men, "ingenting är omöjligt", säger Patrik i bästa Gunde Svananda. Vissa saker tar bara kanske lite längre tid. Och han gör vad han kan för att bevisa för sig själv och andra att man kan leva utan begränsningar trots ett handikapp.

– Man måste bara våga. Du själv sätter gränserna och själv har jag inga gränser alls, skrattar han.

– Jag har faktiskt aldrig sett det som ett problem att vara blind. Jag klarar mig helt utan hemhjälp, lagar mat och klipper gräs, och jobbar som DJ på klubbar i Halmstad. Du måste se till att inte ta så hårt på vad andra människor tycker och tänker. Gör det bästa av ditt liv bara.

Patriks eget liv blev betydligt roligare när han fick femåriga Vanda för ett och ett halvt år sedan.

– När jag fick veta att min mamma och min blivande fru kommer att få möjligheten att ta över Vanda när hon jobbat klart hos mig blev jag överlycklig. Jag kan inte tänka mig något värre än att behöva lämna ifrån mig henne så småningom och aldrig mer få träffa henne.

Du kan följa Patrik och Vanda via communityn "Blindstyre" på Facebook.

Tv-flärp: Patrik och Vanda går till gymmet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!