Cajsas 100 kvinnliga miljöhjältar – en hyllad bloggserie

Nyköpingstjejen Cajsa Lovehav tyckte att för få kvinnor fick komma till tals i miljörörelsen – och gjorde något åt det. Hennes bloggserie i tio delar har både väckt uppmärksamhet och prisats.

18 september 2017 06:00

Cajsa Lovehav är uppvuxen i Nyköping. En tid efter gymnasiet flyttade hon till Norge, där hon träffade sin partner. Hon blev kvar i fem år, men när det blev dags att plugga sökte hon sig till Göteborg.

– När jag pluggade där lade jag märke till att det jobbade relativt få kvinnor på den geovetenskapliga institutionen. Jag tyckte det var lite konstigt. Och jag har märkt mer och mer att när det handlar om klimat och miljö är det sällan kvinnor som kommer till tals. Män får tolkningsföreträde och syns i media i de här frågorna i mycket större utsträckning.

Vad tror du det beror på?

– Jag tror det beror på ojämlika strukturer. Vill en ha ett expertutlåtande inom området, då vänder en sig till en man.

För att råda bot på problemet beslöt Cajsa Lovehav att skapa en serie på sin blogg.

– Jag har bloggat i två år ungefär, och där har jag fokus på klimat och miljö. Jag vill bemyndiga fler och uppmuntra människor att engagera sig. De problem vi står inför måste vi lösa gemensamt, på alla samhällsnivåer.

När hon inte hittade något bra sammanställande information om kvinnliga miljökämpar, satte hon ihop den själv.

– Det blev en bloggserie i tio delar om 100 kvinnliga miljöhjältar. Perspektivet är till viss del svenskt, men kvinnor som arbetar inom olika fält samt alla bebodda världsdelar finns representerade. På listan finns forskare, aktivister, journalister, kulturpersoner och politiker.

Några exempel på personer hon lyfter är Beatrice Rindevall, chefredaktör på Supermiljöbloggen, som är Sveriges största miljöblogg. En annan som finns med är Emma Öhrwall, en av grundarna till föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, som förespråkar att dela, låna, byta och ge varandra av sitt överflöd av tid och resurser. Olivia Linander, klimaträttviseaktivisten som var med och startade hållbarhetsplattformen PUSH Sverige finns också med bland namnen på listan.

Sedan hon publicerade första delen har Cajsa Lovehav fått en hel del positiv respons. Hon har utsetts till en av årets 40 inspiratörer för en hållbar livsstil av Greenmatch, som är en jämförelsesajt av gröna energikällor.

– Egentligen vill jag inte att det ska handla så mycket om mig, jag vill få ut listan i sig. Och absolut, det är många som hört av sig, sagt att de tycker att den behövs och som velat bidra med kvinnor och ickemän som de inspireras av.

Cajsa Lovehav

Ålder: 29 år.

Bor: Sollentuna.

Kommer från: Nyköping.

Gör: Studerar en master i landskapsekologi vid Stockholms universitet. "Efteråt kan en exempelvis jobba med habitatövervakning eller restaurering av naturtyper."

Familj: Maken Jo och hunden Zita. "Hon är en omplaceringshund av okänd sort. Norsk äventyrsblandning brukar vi säga."

Intressen: Miljö och natur. Bloggar på grönamoment.se. "Jag gillar att vandra. Nyligen var vi i Dalarna och gick i fjällen."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maja Edsö