Facebookgruppen Stå upp för Sverige nedlagd

I december granskade SN:s systertidning Eskilstuna-Kuriren Sveriges största hatgrupp på nätet, Stå upp för Sverige, som startades av Eskilstunabon Patrik Markström. Gruppen hade runt 170 000 medlemmar när den lades ned under söndagskvällen av grundaren Patrik Markström.

15 januari 2018 14:29

Patrik Markström startade den rasistiska hatgruppen Stå upp för Sverige i februari 2017. Gruppens syfte påstods vara att stötta Örebropolisen Peter Springare som i ett Facebookinlägg hävdat att invandrare låg bakom merparten av alla brott i Sverige.

Men gruppen svämmade snabbt över av rasism, hat och hot. Flera medlemmar i gruppen har anmälts för olika hatbrott efter att ha skrivit rasistiska kommentarer och inlägg i gruppen.

Läs mer ► Sveriges största hatgrupp på nätet styrs från Sörmland

Flens moské och dess medlemmar, som är svårt utsatta för upprepade hatbrott och vandalisering, hamnade mitt i gruppens hat och rasism när medlemmarna i hundratals kommentarer kallade muslimer för äckliga och uppmanade till att bränna ned och bomba moskén.

Patrik Markström och Eskilstunabon Angelica Wimark som var huvudansvarig för gruppen ville inte kommentera granskningen utan hänvisade till administratören Dan Linde som sade sig vara pressansvarig.

"Bad Admingruppen om research på dig.. Framkom att du representerar PK media och därmed är dina avsikter dubiösa och inte förenliga med vårt syfte eller mål.. Erfarenheten har visat att de skribenter som infekterats av detta syndrom är i en vidare kontext förlorade som medborgare som ställer upp för sina medmänniskor, allas framtid och landets nödvändiga utveckling.. Din tid av självrannsakan kommer att komma.. Hoppas den inte blir alltför svår.. Tack för visat intresse för vår progressiva grupp..", svarade han Eskilstuna-Kuriren i december.

Patrik Markström skriver på sin Facebook, en dryg månad efter Eskilstuna-Kurirens granskning, att han stängde ned gruppen på söndagskvällen. Patrik Markström är däremot fortfarande administratör för flera grupper på Facebook som han driver.

Dan Linde menar att nedstängningen av gruppen var ett gemensamt beslut från gruppens administratörer.

"Den är inte nedlagd.. Den är bara vilande tills vidare..", skriver han till Eskilstuna-Kuriren via Facebook och hänvisar övriga frågor om nedstängningen till Patrik Markström.

Eskilstuna-Kuriren har sökt Patrik Markström för en kommentar utan resultat.

Facebookgrupper som drivs av Patrik Markström

Stå upp för alla sanningssägare (2 500 medlemmar)

Stå upp för Martin Timell (2 100 medlemmar)

Stå upp för Sverige – VIP SD (1 000 medlemmar)

Mot decemberöverenskommelsen (2 000 medlemmar)

Vi Som Tycker Att Eskilstuna Ska Bli En Fin Stad Att Leva I Igen (inaktiv grupp, 180 medlemmar)

Stå upp för Sverige (170 000 medlemmar)*

*Nedlagd

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hansson