Årets snackisar i Rally Sweden

Det har snackats i rallyskogen under årets tävling. TT har lagt örat mot gruset och snappat upp konversationerna.

16 februari 2020 13:45

Snackis 1: Vädret, vädret och åter vädret. Ingen snö, ingen is, sen kom kylan natten före start. Och sen kom regnet som vräkte ner under söndagen.

Snackis 2: Dubben. Sitter de kvar? Flyttar de på sig? Hur länge håller de? Sällan har de 384 dubben i ett rallydäck med 6,7 mm utstick blivit så omtalade.

Mest bekymrad: Rally Swedens vd Glenn Olsson som inte bara fått se rallyt krympa sträcka för sträcka. Ekonomiskt avbräck med minskad publiktillströmning och stora utmaningar hur rallyt ska kunna hitta nya lösningar för att kunna leverera snö och is i framtiden.

Tillrättavisning: "Det här kommer aldrig att hända igen. Rally Sweden måste vara på snö", sade Internationella bilsportförbundets ordförande Jean Todt med hänvisning till att det saknades både snö och is i rallyskogarna. Arrangörerna förväntas snösäkra rallyt till nästa år.

Gladast: Britten Elfyn Evans som startade starkt och ökade hela tiden. Vem kan vara annat än lycklig när man tar sin andra seger i karriären?

Gnällspik: Belgiern Thierry Neuville som både före och under rallyt högljutt klagat på underlaget. "Jag ser ingen anledning att köra några av sträckorna som förhållandena är nu", sade han bland annat.

Comeback: Ott Tänak som låg sist i sammandraget efter Monte Carlo. Som enda egentliga utmanare till Evans gick han in på en hedrande andraplats och kasserade in värdefulla VM-poäng.

Överraskning: Kalle Rovanperä, den unge 19-årige finländaren som gick om teamkompisen Ogier på sista sträckan och tog sig upp på pallen. En framtidsman.

Muntergök: Oliver Solberg som uppfört sig som en kalv på grönbete i varje intervju. Det råder ingen tvekan att han älskar vad han gör och det syns. Ända till sista sträckan då han fick punka och han moloken kom in i mål.

Kartläsare: Prins Carl Philip som tog plats bredvid Sébastien Ogier när Karlstadssprinten förvandlades till en shakedownsträcka. "Jag funderar på att byta kartläsare. Är du ledig i helgen?", skämtade Ogier till prinsen efter rundan inne på travbanan.

Besvikelse: Att favoritsträckan Vargåsen med hoppet vid Colins Crest fick strykas. En publikfavorit som försvann. Är den borta för gott?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Dagson/TT