Fleetwood tar sikte på ironman

Ludvig Fleetwood från Nyköping avslutar en bra triathlonkarriär på kortdistans. Från nästa år är siktet helt inställt på ironman.

10 december 2019 20:37

Han har redan lagt om träningen ganska radikalt med mycket mera distanspass. Men han tar steget mot en av idrottsvärldens tuffaste distanser via att fylla tävlingskalendern 2020 med halvironman.

Fleetwood har verkligen gjort ett seriöst försök att nå ett väldigt högt uppsatt mål på olympisk distans. Han har radat

– Ja, jag har haft kortdistansdrömmar. Men som jag redan har hintat så räcker jag inte riktigt till för den OS-plats som jag har varit ute efter – och då vill jag ta det här beslutet redan nu för att inte börja satsa på ironman när jag är för gammal. 

Ett mål som har växt fram är rätt självklart.

– Jag vill på sikt göra resultat i Kona på Hawaii och VM där, men jag måste härda kroppen under nästa år och 2021 är det herrklassen som har proffsstatus i Kalmar så då var det självklart att begå debuten där jag har så många fina minnen både som åskådare och vinnare de senaste åren i deras Minitri.

Svenska förbundet har inte de ekonomiska möjligheterna att förlägga sitt landslag utomlands under så långa perioder som behövs. 

– Nu får jag ta tag i mitt eget team. Jag vet att jag måste forma om kroppen och kapaciteten en del men tror mig ha fallenhet för den utmaning som krävs, man vet aldrig förrän man har testat fullt ut – men så känns det i alla fall.

Nu behöver han inte röra sig med den cirkus som finns runt den olympiska distansen.

– Här kan styra min träning enkelt från Sverige och Falun där jag kommer att bo kvar. Träningen är mycket volym, som man kan göra var som helst. Det här känns jäkligt bra!

Man kan lite jämföra med en sprintåkare i längdskidor som inte sällan blir bra långloppsåkare.

– Ja! Jag vet inte vad det är men man kan köra lite ekonomiskt när hastigheten går ner. Jag har ju tävlat på en rätt hög nivå väldigt länge och är slipad rent taktiskt. 

– Vi får se, ska inte ropa för mycket redan nu. Men jag hoppas verkligen att det här kan passa mig.

Den senaste veckan har SN-sporten skrivit om hur Nyköpingstriathleten Jimmy Karlsson karade målet att kvala in till VM i halvironman på Nya Zeeland direkt efter helgens mellanösternmästerskap i Bahrain. Men för Fleetwood är det viktigare att tävla kontinuerligt på rimligare avstånd ute i Europa.

– Jag måste komma ut på den internationella halvironmanscenen och ordna topp 6-platser, som dels ger prispengar och dels visar att jag är med i matchen.

Just nu har Fleetwood bytt svinkalla cykelturer i Falun mot Playitas, Fuerteventura, på Kanarieöarna. 

– Men det har gått förvånansvärt bra att köra fyra–fem timmar även i minusgrader...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Larsson