Holm om VM-jobbet: "Kan säga vad jag tycker"

Tidigare OS-guldmedaljören Stefan Holm blir ambassadör för friidrotts-VM i Qatar.

Han ser inget problem med rollen, trots den hårda kritiken mot arrangörslandet.

Jag har fortfarande möjligheter att säga vad jag tycker, säger Holm till Aftonbladet.

20 september 2019 18:50

Han var en av många som tidigare ifrågasatte beslutet att tilldela Qatar VM i friidrott. Nu ska han i stället, i sin roll som VM-ambassadör hos internationella friidrottsförbundet (IAAF), arbeta med att marknadsföra mästerskapet i Doha, som startar den 27 september.

De två sakerna behöver inte nödvändigtvis stå i motsats till varandra, säger han.

Även fotbolls-VM

Jag tycker inte att det gör det riktigt. Man får skilja på mästerskapet och Qatar som land. Jag har fortfarande möjligheter att säga vad jag tycker, säger Stefan Holm till Aftonbladet.

IAAF har precis som fotbollens motsvarighet Fifa (fotbolls-VM 2022 spelas i Qatar) kritiserats högljutt och ofta för att man har valt att lägga mästerskapet i Qatar. Landets lämplighet som arrangör har ifrågasatts av flera skäl, som oskäligt höga temperaturer för idrottande, usla arbetsförhållanden för gästarbetare och diskriminerande lagar som förbjuder homosexualitet.

"Inga problem"

Stefan Holm, som tog OS-guld i höjdhopp 2004, säger att han inte ser några hinder för att lufta eventuell kritik trots rollen som VM-ambassadör.

Man måste skilja på VM och lagarna som råder i Qatar. Jag har inga problem att tycka och tänka om det och det tror jag inte IAAF har heller. I så fall har jag problem med IAAF.

Han tror i stället att VM kan användas för att få till en förändring i landet.

De här frågorna lyfts enbart för att VM går i Qatar. Ingen bryr sig om antigaylagarna i Ryssland nu för det inte är ett VM där längre. Då glömmer vi bort det. Utan VM hade vi skitit i Qatar.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT