IOK-medlem: OS-skjuts upp – SOK utan besked

Dick Pound, mångårig ledamot i Internationella olympiska kommittén (IOK), säger till flera medier att det är klart att sommar-OS i Tokyo skjuts upp.

Spelen kommer inte att starta den 24 juli, så mycket vet jag, säger han till USA Today.

Inget officiellt beslut från IOK har ännu meddelats.

23 mars 2020 19:00

Coronavirusets globala spridning, och flera länders förhöjda tonläge, har satt allt större press på Internationella olympiska kommittén (IOK), att flytta på sommar-OS. Det är tänkt att invigas på Olympiastadion i Tokyo om fyra månader och pågå i drygt två veckor (24 juli–9 augusti), och följas av Paralympics (25 augusti–6 september).

Mångåriga kanadensiska IOK-ledamoten Dick Pound säger i en intervju med USA Today , en av USA:s största tidningar:

Mot bakgrund av den information IOK tillhandahåller har ett beslut fattats, säger Pound till USA Today och fortsätter:
Detaljerna framåt har inte bestämts. Men spelen kommer inte att starta den 24 juli, så mycket vet jag.

Pound bekräftar även IOK:s planer i en intervju med AFP.

Jag tolkar kommunikationen inom IOK som att man inte vill ställa in, och samtidigt tror man sig inte kunna fortsätta med startdatumet den 24 juli, säger han och fortsätter:
Då är det p-ordet som kvartstår: postponement (senareläggning på engelska).

"Har inte hört"

Inget officiellt beslut gällande OS och Paralympics har kommit från IOK. Sveriges olympiska kommittés (SOK) mediechef Lars Markusson kan varken bekräfta eller dementerar uppgifterna.

SOK har inte hört något om att de (IOK) skulle ha tagit ett slutgiltigt beslut, utan att de fortfarande tittar på flera olika scenarior, där SOK är med och ser över de olika alternativen (i dagsläget fyra: som tänkt, i höst, 2021 eller 2022), säger Markusson till TT.

Tidigare i dag meddelade Världshälsoorganisationen WHO att över 300 000 bekräftade coronafall har rapporterats världen över och att pandemin accelererar.

Vi sätter stort förtroende till att den japanska regeringen och IOK inte kommer att fullfölja planerna för ett OS om det skulle innebära fara för utövare och publik, säger Mike Ryan, läkare och verkställande direktör hos WHO.

Världsledarnas press

Pounds och Ryans uttalanden kommer samma dag som flera länder och världsledare ökat pressen på IOK att flytta OS.

+ Stornationen Australien har meddelat sina aktiva att de ska förbereda sig för ett OS nästa år.

+ Norge, Österrike och Kanada har sagt att de bojkottar ett OS i sommar och vill se en flytt. Kanadas premiärminister Justin Trudeu har också manat fler nationer att följa efter.

+ USA:s president Donald Trump har hyllat Japans premiärminister Shinzo Abe på Twitter och sedan skrivit:

"Han kommer att fatta rätt beslut!"

Herr-EM har flyttats

I helgen sade IOK att ett definitivt besked kring Tokyo-OS kommer inom fyra veckor. Men WHO:s verkställande direktör och läkare Mike Ryan säger sig tro att beskedet kommer "väldigt snart".

Trycket på IOK och Japans OS-organisation att skjuta på OS har ökat i rask takt tillsammans med nyhetsrapporteringen kring det nya coronaviruset.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa meddelade i förra veckan att herrarnas EM flyttas fram ett år till nästa sommar, som en konsekvens av virusutbrottet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Hjorter/TT, Stefan Wikström/TT