Kallt och varmt i swimruntävling

Det blev en åttonde och en niondeplats för de lokala deltagarna i klassiska arrangemanget Utö swimrun som ingår i Ö till ö-serien. Det kalla vattnet gjorde att många av lagen gick in i väggen.

20 maj 2019 20:30

Robert Berg och Johanna Engström slutade på en niondeplats. Under lagnamnet Endorfinjägarna tog sig laget i mål på tiden 4.54.

– Det är ett personligt rekord med 37 minuter för mig sedan mitt förra lopp 2017, säger Robert Berg på sin facebooksida.

Det var det kalla vattnet som knäckte laget något på slutet.

– På de två sista simsträckorna hade vattentemperaturen uppmätts till 5,5­–6 grader och det var ingen lek att simma i, säger Robert.

Johanna berättar att hon gick in i väggen efter 30 kilometer.

– Det var fruktansvärt. Det tog helt plötsligt bara stopp. Det fanns ingen energi kvar. Jag hade kramp i baksidan av låren. Det värsta var att lag började gå om oss. Damlaget som sedan vann och två mixedlag. Det var knäckande att se dem försvinna utan att kunna göra något.

Duon fick stanna efter ett tag och ladda med mer energigel.

– Robban undrade om vi skulle bryta efter 34 kilometer men jag sa "Aldrig i livet". Och man orkar faktiskt mer än man tror.

De sista etapperna med 400 meter löpning, 350 meter simning och 50 meter löpning var längre än vad de trodde att de skulle klara av men till slut tog de sig i mål i varje fall. Efteråt tog det ett bra tag innan Robert och Johanna hade tinat upp. För Johannas del pratades det ett tag om sjukvårdsbehandling.

Blir det någon mer ö till ö-tävling?

– Fråga mig om en vecka, säger hon och skrattar.

Nina Ellmark i par med Jonas Wallström slutade på åttondeplats i tävlingen på tiden 4.52, något som överraskade Nina.

– Jag är jätteförvånad. Trodde hela tiden att Robban och Johanna skulle simma om oss. Timmarna på Hjortens har i varje fall betalat sig.

För att slippa kylan hade Nina klätt sig extra varmt.

– Nu blev jag nästan överhettad på land, men det är bättre än att frysa.

Det är första gången hon tävlar tillsammans med Jonas, men de ska ställa upp i en swimruntävling till i Borås första helgen i juni. En tävling som Nina ledde ifjol men blev diskad i eftersom hon sprang fel.

– Det här var en lyckad start på säsongen i varje fall. VM-biljetten är redan klar så vi behövde inte ta ut oss.

Vann mixedklassen gjorde Amanda Nilsson och Kenny Meijer på tiden 4.09.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Gustafzon Cummings