Krönika: NBIS fina rad kan bli av noll värde

Bissarna är ett av seriens bättre lag efter sommaruppehållet. Ändå är läget minst sagt akut. Sylvia måste besegras på lördag.

Bissarna har inte förlorat sedan den 10 augusti.

Bissarna har inte förlorat sedan den 10 augusti.

Foto: Björn Andersson

Fotboll2019-10-12 08:00

Bissarna Fotboll är obesegrade sedan 10:e augusti. Åtta raka seriematcher utan förlust. Lägg därtill semifinal och final i DM med vinster också inom denna tidsperiod.

Laget har därmed lämnat positionen under kval- och nedflyttningssteck i division 1 norra och parkerar som tia (av 16 lag) med fyra omgångar kvar att spela.

Lugnt och tryggt?

Knappast. Läget är i allra högsta grad alarmerande igen. Det oavgjorda resultatet helgen som gick mot Team TG spetsade till läget på nytt.

Yes, Bissarna har fortfarande allting i egna händer eller snarare fötter då. Det är så klart väldigt viktigt.

Men poängtappet mot Team TG kan i slutändan ändå bli förödande. Att Umeålaget innan man tog Rosvallas konstgräs i besittning bara hade tagit åtta poäng efter sommaruppehållet blev ganska tydligt när man såg hur laget agerade defensivt.

Jösses vilka lägen Bissarna egentligen bjöds på och bommade.

TG kom alltså till Rosvalla som ett av seriens sämsta lag sedan omstarten. Med poängen laget fick med sig har man samlat in nio (av 30). Det är man näst sämst på efter omgången bland alla lagen(delad). Bara Forward är sämre. De har tagit futtiga två poäng under höstdelen.

Sett ur den aspekten och det faktum att laget bommade så många lägen skulle det verkligen ha blivit seger. Det är rätt stor skillnad på två poängs lucka och fyra ned till Sollentuna på kvalplatsen.

Nu möts dessutom Team TG och Forward i nästa omgång. Det gör även Rynninge och Sollentuna. Alla fyra lagen ligger efter Bissarna i tabellen. Det kommer alltså att fyllas på i poängkolumnen för några av lagen hur det än går. 

Rynninge på den översta nedflyttningsplatsen är fyra poäng efter Bissarna.

Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att Bissarna måste ta poäng mot Sylvia, ja laget skulle för arbetsron inför de tre omgångarna som sedan återstår verkligen behöva en trea. Blir det förlust och alla andra resultaten går emot kan laget vara på kvalplats när omgången är spelad.

Det är sedan inga lätta matcher som återstår, Sandviken (b), Umeå (h), Linköping (b) trots att Bissarnas back Pontus Nordenberg så riktigt påpekar att de nog inte har så mycket att spela för. Två av de tre, Sandviken och Linköping har innan denna omgång plockat fler höstpoäng än Bissarna. Umeå har tagit lika många. Norrlandsklubben jagar också kvalplatsen bakom redan klara serievinnande Akropolis. Den kan ju förstås vara kirrad när laget gästar Rosvalla.

 Så seger mot Sylvia, tack!. Nu slipper Bissarna i alla fall att möta Nyköpingskillen Pontus Almqvist. Han tillhör ju allsvenska IFK Norrköping men kan gå på lån fritt till samarbetsklubben Sylvia. Almqvist är dock med P19-landslaget på Marbella och möter Frankrike denna lördag.

*

En märklig detalj är att Bissarna avslutar mot Umeå och Linköping. Precis de två lagen man avslutade mot förra säsongen. Det som skiljer är att borta – hemma blir tvärt om.

*

Akropolis är alltså redan, med fyra omgångar kvar att spela, klart för Superettan. Deras placeringsrad de senaste fem åren är: tvåa, trea, tvåa, fyra och nu etta.

Minst sagt värdiga serievinnare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!