– Det känns okej totalt sett men inte mera om jag utvärderar det som den EM-debut som det faktiskt var. I ryck klarar jag ju alla tre försöken, det kändes jättebra och jag tangerade ju mitt personliga rekord – så att jag är mycket säkrare än tidigare i det momentet kan jag ta med mig och jobba vidare på, säger Hampus Lithén.

– Jag har hittat en mera stabil lyftstil. I de sista tre tävlingarna har jag klarat alla lyft utom ett i ryck.

På ett EM är det inte Lithén som väljer varken ingångsvikt eller slutmål i tredje försöket.

­– Med den form som jag hade i ryck var det surt och lite tokigt att vi inte hade satt upp 156 kilo på det tredje försöker och satsat lite mera.

I stöt sedan såg det jätteenkelt ut i säkerhetslyftet på 193 kilo.

­– Så kändes det också, även om det bara var för att säkra ett resultat.

Sedan förstördes totalresultatet av en liten obalans åt vänster på 200 kilo som var väldigt nära – men följdes upp av ett misslyckat försök på 202 kilo som var tävlingarnas enda dåliga insats av Lithén.

– Det blev en lång vila efter 193-lyftet och jag tappade sedan trycket lite i den översta delen av lyftet på 200. Det är många faktorer som spelar in där. 202 blir lite stressigt. Jag kände ju att jag verkligen behövde få det och "skyndade" lite för mycket.

Han fick sedan se hemmalyftaren, Lasha Talakhadze, passa på att slå sitt redan osannolika världsrekord och nu notera 478 kilo.

– Bra tryck här, så är han ju världens bästa genom tiderna i alla viktklasser. Även om han är unik så ser man ju vad de bästa i övrigt gör och känner att...jag måste ju fan lyfta mera! Flytta upp det ett hack.

Det var inte jätteviktigt att placeringen i totalen blev lite blygsamma 16:e, men orsakerna att han inte klarade plus 200 i stöt grubblade förstås Hampus lite över när han intog en sen middag i Batumi tillsammans med sin ledare.

– Jag vet ju att man kan det. Nu kom jag hit sent efter en ganska bisarr resa. Efter flyget till Istanbul var det ett nytt flyg till en gränsort mellan Turkiet och Georgien där vi först fick gå genom tullen och sedan blev skjutsade de sista 25 milen av en kille som trodde han var rallyförare. Jag var förberedd på det mentalt, men det tog tid att få resan ur kroppen och den där sista råstyrkan kanske rann ut lite.

Men Hampus Lithén, som lyfter för Trosa Atletik, ser redan fram emot en ny träningsperiod efter lite vila.

– Ja, nu är det bara att träna på, men jag har haft lite problem med ett knä så det ska rehabiliteras, sedan blir det nog SM till sommaren som nästa tävling.