Efter ett problemfyllt fjolår är han tillbaka med besked. Det blev storslam för Erik Andersson på första dagen av kanot-SM i Nyköping. Guld i både K1 och K2 på 1000 meter.

2018 blev inte vad Nyköpingskanotisten Erik Andersson förväntade sig. Med både ryggproblem och diabetes fick han ta det lite lugnt och sätta kanoten åt sidan. Men nu är det 2019 och Eriks sikte har varit inställt på SM på hemmaplan. På tisdagskvällen gjorde han ingen besviken. Först knep han ett individuellt guld före klubbkamraten och kompanjonen Karl Brodén. H18-finalen innehöll inte mindre än fyra Nyköpings KK-killar där just Karl Brodén har visat rejäl klass, men nu skilde det fyra och en halv sekund upp till Erik och guldet.

– Det kändes bra, jag körde hårt och fick en bra start. Jag höll i farten hela loppet, säger Erik Andersson.

Artikelbild

| Rebecka Gustafsson Lönnroth var hemmafavoriten som höll i damjuniorernas K1 1000.

Senare på kvällen satt Erik och Karl i samma båt i K2 och kunde då räkna in nästa guldmedalj till Nyköping.

– Vi gjorde en hård start och höll undan, säger Erik där han pustar ut på gräsmattan intill vattnet.

– Vi hade väl loppet under kontroll hela tiden, fyller Karl Brodén i.

William Berg hamnade precis utanför pallen i K1 med sin fjärdeplats. I K2 blev det brons tillsammans med Magnus Lindén.

Artikelbild

| Snacka om skön storseger för Nyköpings KK:s Erik Andersson som hade ett rejält jobbigt 2018.

Även på damsidan visade Nyköpingskanotisterna klass och framförallt den förhandstippade Rebecka Gustafsson Lönnroth. I D18-finalen var det hela åtta sekunder ner till silvermedaljör Thea Sander från Malmö.

– Jag kände mig stark, jag var trött under försöken på förmiddagen. Då kändes det ganska segt, vi hade resdag igår (måndag), säger Rebecka som tillsammans med flera av de andra NKK:arna precis kommit hem från junior-EM i Tjeckien.

Artikelbild

| Under tisdagen drog kanot-SM igång i Nyköping.

Hennes mål det här året har hela tiden varit just EM och till SM hade hon ingen direkt målsättning. Men guldet i K1 tog hon lätt. Och när hon på tisdagskvällen för första gången matchades i damklassen i K2 gick det också bra. Tillsammans med Moa Lindén blev det en silvermedalj trots att paret korsade mållinjen som trea. Den vinnande kanoten från Lödde vägde för lätt och segrarna blev därmed diskvalificerade.

Oavsett diskvalificeringen tyckte Moa Lindén att deras resultat var oväntat.

– Ja det tycker jag och det var jättekul, säger hon och skiner upp i ett stort leende.

Rebecka var också nöjd med hur de genomförde loppet.

– Vi trodde att Löddebåten skulle sticka tidigt och vi andra låg tajt, men vi visste att vi är starka i slutet, säger hon.

– Vi är båda uthålliga, tillägger Moa Lindén.

På onsdagen fortsätter sprint-SM på kanotstadion i Nyköping med 200 meter, försök på förmiddagen och finaler på kvällen.