Rehabtiden över för Skoglund – utesluter inte en comeback

Erik Skoglund har snäppat upp till rätt hård uppbyggnadsträning och utesluter inte en comeback någon gång i framtiden. Men det VIKTIGASTE målet är solklart: inte bara bli återställd utan starkare än någonsin.

7 mars 2019 17:30

Efter den svåra hjärnblödningen i december 2017 rasade det först kilon på Skoglunds kropp.

– Och det var bara muskler som försvann, lite deprimerande.

Sedan var det viktigt att tillföra lite kroppsmassa – blev lite för mycket.

– Jag åt ju som vanligt när jag tränade fyra timmar om dagen och då visade vågen på 96 pannor, säger Erik med ett snett leende.

Nu kan man se formerna av en rejält seriös elitidrottsman igen.

– Man kan säga att jag har lagt rehabdelen av träningen bakom mig. Jag kör på ett uppbyggnadsprogram som min fystränare, David Wahlgren, har lagt upp och varvar det med en del boxningsträning, säger Erik.

– Själva uppbyggnaden handlar helt enkelt om att bygga upp styrka och explosivitet till minst samma nivå som jag hade innan hjärnblödningen – helst bättre.

Och hur ligger du till?

– Vi har kommit en god bit på väg, jag är absolut inte där ännu – men har goda förhoppningar om att nå dit.

Om du jämför med en helt annan rehabperiod, men ändå en jobbig skada som diskbråcket inför den första hemmagalan?

– Då känns det nästan bättre på många sätt nu. Här hamnade jag i en situation där jag var helt maktlös medan ryggen var något som jag hade känt av så länge och det var så mycket oro och om och men inför alla detaljer. Nu blir jag skarpare för varje vecka.

Skoglund är helt enkelt uppe på tio pass i veckan, ungefär som inför matcherna när han var obesegrad innan han september 2017 i sin senaste match pressade världens bästa supermellanviktare, Callum Smith.

– Det känns skönt att som i dag kunna köra två korta pass på förmiddagen och två på eftermiddagen – räknas som två, säger Erik och vi kommer in på hur frikostig undertecknad är med att räkna pass för viktnedgångsträning.

– Räknar man som du kör jag minst 15 upp till 20 pass varje vecka, skrattar Erik.

Han kör även boxningsrelaterad teknikträning hemma i Nyköping.

– Det är ju utan slag mot huvudet, men vid väldigt boxningslika övningar känner man ju hur kroppen reagerar. Och det är positivt.

Erik boxningstränar just nu mest med en gammal kompis från Nyköpings Boxningssällskap. Men i veckan har Erik blivit väl omhändertagen i klassiska boxningskvarter på Kocksgatan 24 där Hammarby IF och stjärnan Anthony Yigit håller till.

– Sjukt kul och givande med lite variation i träningen – och ännu roligare att träffa Anthony! Han är en fantastisk kille. Jag ska upp en gång till och träna med honom innan han sticker på träningsläget inför sin nästa fight.

Spekulationer kring en eventuell comeback har rört upp känslor både bland hjärnexperter och även närstående. Men Erik har sin sambo Angelica Sjöstedts stöttning oavsett vad beslutet blir till sist – om nu han blir tillräckligt återställd medicinskt.

– Boxningen har varit MITT LIV ändå sedan jag var elva år och sporten betyder fortfarande fruktansvärt mycket. Jag vill inte ligga bitter på dödsbädden över 80 år gammal och grubbla över vad som hade hänt om jag hade gett det här en chans igen. Jag mår väldigt bra både mentalt och fysiskt efter just boxningsträningarna, så varför skulle jag inte fortsätta med dem, säger Erik Skoglund.

– Sedan kan det ju mycket väl bli så att jag inte blir hundra återställd och då blir det absolut ingen comeback i boxningsringen. Men jag är fortfarande helt inställd på att göra ett försök.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Larsson