Täby en match från sensationell SM-final

Utdömda på förhand.

Men nu är Täby bara en seger ifrån att sensationellt slå ut seriesuveränen Iksu – och därmed bli klart för en historisk SM-final.

Det var inte många som trodde att vi skulle ha en chans, säger måldrottningen Julia Croneld, 22.

18 april 2019 15:05

Något mycket ovanligt inträffade för drygt en vecka sedan.

De regerande svenska mästarna Iksu, som inte hade fått stryk i en innebandymatch sedan den 17 december 2017, förlorade i den första semifinalen mot Täby på hemmaplan med 4–5.

Umeålaget, som dessförinnan hade 49 raka vinster, utjämnade visserligen matchserien omgående genom att vinna med 9–4 i Stockholmsförorten – men i den tredje matchen var skrällen ett faktum igen. Täby vann ånyo på tisdagen, den här gången med 6–5 i sudden death.

"Bara vi som trodde på oss"

Detta efter att Julia Croneld kvitterat till 5–5 med en spektakulär volleyträff. På en stenhård framspelning från lagkamraten Moa Tschöp vispade hon bollen i nät från luften på ett tillslag – med bara tre sekunder kvar av ordinarie tid.

Ett av hennes snyggare mål i karriären, medger hon.

Ja, det skulle jag nog säga. Det var bara att dra till och slå dit den. Det var ett av de bättre målen jag har gjort just för att det var så viktigt i det läget av matchen, säger Croneld – som har upplevt att Täby varit utdömda på förhand i den här semifinalen.
Det är klart att det inte är så många som har trott att vi skulle ha en chans. Iksu skulle ju vinna det här i tre raka matcher men vi har visat att vi har ett bra lag. Det är väl bara vi som har trott på att vi ska gå vidare. Vi ger inte upp så lätt.

Spelat baseball

22-åringen är den som har gjort näst flest poäng i laget efter Moa Tschöp – men när det gäller antal mål toppar hon den interna skytteligan med sina 31 fullträffar.

Och just förmågan att sätta dit bollarna på volley är något som utmärker Croneld i SSL, något som är mycket tack vare hennes bakgrund som elitspelare i två helt andra sporter.

Ja, jag har spelat i landslaget i både baseball och softboll tidigare. Men just nu är det lite oklar status på om det blir någon fortsättning med det.

TT: Är det en fördel att ha det med sig som innebandyspelare?

Ja, den svingen sitter i ryggmärgen. Den bara kommer, konstaterar Croneld.

Starka borta

På fredagen kan skrällen fullbordas. Seger hemma i Tibblehallen skulle innebära 3–1 i matcher och därmed finalspel i Globen den 27 april.

Det finns bara ett problem: det svaga hemmaspelet.

Av fyra slutspelsmatcher på hemmaplan har Täby bara vunnit en, mot Endre i kvartsfinalen. På bortaplan har laget däremot vunnit samtliga fyra i kvarts- och semifinal.

Ja, jag vet faktiskt inte vad det beror på. Det har bara blivit så. Men förhoppningsvis ska vi vända på den trenden nu. Men det är ingenting man tänker på, man går bara ut och ger hundra procent.

TT: Hur stort skulle det vara för Täby att slå ut Iksu och nå en SM-final?

Det skulle vara väldigt stort och skönt att få slå ut Iksu. Och få spela i Globen. Det är nog första gången som Täby tar sig till final i så fall, så det skulle vara en stor grej för föreningen och laget, säger Juila Croneld.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pelle Strandman/TT