Vändningen – Onyx räddar kvar H2-laget

Engagemanget var stort när Onyx beslutade om att lägga ner H2-laget. Efter en ny problemlösningsrunda räddas nu laget kvar.

Fjolårets H2-lag i Onyx, här i form av Sebastian Gejskog, kvalade mot division 1 i ett dubbelmöte mot IFK Gnesta.

Fjolårets H2-lag i Onyx, här i form av Sebastian Gejskog, kvalade mot division 1 i ett dubbelmöte mot IFK Gnesta.

Foto: Magnus Grimstedt

Innebandy2019-10-22 18:15

Det är för lite mer en vecka sedan som Onyx tog beslutet om att dra sig ur spel med sitt H2-lag. Redan under sommaren brottades klubben med problem med att hitta ledare till laget. När man väl gjort det och hittat en ledarlösning hade många spelare från fjolårslaget redan lämnat. Onyx kom till seriespel med ett väldigt ungt lag kryddat med några veteraner.

Problemen med ledare fortsatte rätt snart in på säsongen då laget drabbades av avhopp. Därför tog nedläggningsbeslutet.

– Vi ville heller inte bränna ut våra unga spelare, säger Tobias Palm, sportchef i Onyx.

Att många skulle bli besvikna var klubben beredd på. Däremot kom det som en överraskning att många också engagerade sig. Nedläggningsbeslutet sattes därför på "vänt" då klubben, trots att man gått ut med beslutet i sina egna sociala medier, väntade med att begära utträde ur serien hos förbundet.

Sedan dess har man arbetat med frågan och nu hittat en lösning. A-lagstränaren Richard Gårdman går in och tar över som tränare för laget.

– Eftersom vi tränar i block efter varandra blir det bara så att Richard förlänger sina pass, säger Palm.

Det som däremot måste göras är att flytta en del matchdagar så att A-laget och H2-lagets matcher inte krockar.

– Det blir ju också som en liten morot för de unga spelarna att få ha och visa upp sig för A-lagstränaren, säger Palm.

Gårdman var ju sjukskriven i fjol för utbrändhet. Är ni inte rädda att han tar på sig för mycket?

– Den tanken har slagit mig också. Både vi och han har tagit det på fullaste allvar. Men Richard har i år lite andra arbetstider. Och det var inte idrotten i sig utan mer på den privata sidan som han hade det jobbigt i fjol. Richard brinner verkligen för innebandy. Nu får han hålla på med det han tycker är roligast.

Palm är väldigt nöjd över att klubben lyckats rädda kvar H2-laget. Det hade varit ett hårt slag om det lagts ned. Sportchefen är dock noga med att poängtera vad klubben syfte med laget är.

– Det kommer att vara ett ungt lag. Och det vi jobbar med är talangutveckling. Vi skiter i om vi kommer trea eller sjua. Det vi kommer att försöka göra är att hålla oss kvar.

Att det H2-lag som klubben hade i fjol gjorde så bra ifrån sig att man nådde första kvalsteget mot division 1 med match mot IFK Gnesta var en välkommen bonus men inget som är högsta prioritet. 

Årets H2-lag har spelat två seriematcher, fått stryk i båda och släppt in 31 mål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!