William Lundsten är het i Comet Halden

Nyköpingsmålvakten William Lundsten gick till Comet Halden och trivs allt bättre. Han har varit het i kassen de senaste matcherna.

William Lundsten har varit rejält het och burit Comet till seger i de två senaste matcherna, bägge på bortais.

William Lundsten har varit rejält het och burit Comet till seger i de två senaste matcherna, bägge på bortais.

Foto: Sofie Alexandra Kitterød

Ishockey2019-10-11 14:30

Ska man prestera på isen gäller det förstås att komma in i allt vid sidan om. Comet siktar visserligen på att ta steget upp till högstaligan men William måste jobba vid sidan om hockeyn.

– Och det fungerar skitbra, riktigt bra jobbarkompisar. Spelet var väl lite trevande i inledningen, men det har funkat allt bättre. Och de senaste matcherna får jag vara väldigt nöjd med. 

Först var Lundstens nya lag uppe och mötte Gjøvik i – den i berget insprängda – arenan som användes vid OS 1994. Vinst med 5–1 där och så prisades Wille för sin insats efter 3–2-segern mot Ringerike, även det borta. Just nu är han klar etta framför norrmannen Kristian Høvik.

– Det var häftigt att spela i Gjøviks arena, som i och för sig är den bredaste rink som jag har spelat på så man fick tänka lite extra. Sedan var det smal rink – det är fritt att välja i Norge – mot Ringerike. Då får man mer tänka sådana vinklar som man fick borta mot Nacka och man får fler skott på sig. Det är en utmaning med olika rinkar – men kul.

Finns det någon anledning förutom att du har kommit in i det norska livet att det känns bra i målvaktsspelet just nu?

– Ja, de har en bra målvaktstränare som jag hela tiden bollar saker med.  

Comet inledde svajigt men det är med de två senaste segrarna brukbara åtta poäng upp till förstaplatsen.

– Klubbens tydliga mål som vi har tagit i laget är att ta steget upp, och det finns stor kapacitet i det här laget – framför allt offensivt. Just att det är en offensiv balans gör att jag får ganska mycket skott på mig men jag trivs med att inte stå och bli kall.

Det är tre svenskar i laget; förutom William backarna Jonathan Svensson och Simon Westin, tre baltiska anfallare och resten norrmän. Lundsten fick lämna lägenhet och jobb i Nyköping när klubben valde att köra nysatsningen utan Wille. Om det var lite tungt då är det helt andra känslor nu för 23-åringen.

– Ja, det här känns helt rätt för mig i min hockeykarriär. Jag behövde nog egentligen något sådant här för att få en kick och ta nästa steg i min utveckling. Nu ångrar jag INTE det.

Halden är ur svenskt idrottsperspektiv mest känt för skidklubbens orienteringssektion, som håller världsklass.

– Men det snackas verkligen mycket hockey här och folk kommer fram och säger saker om senaste matchen och så – sådant är kul.

På söndag bör Comet ska ge hemmapubliken en ny seger. Måstematch när Norges äldsta stad, Tønsberg, kommer på besök...

William Lundsten har funnit sig väl tillrätta i Comet Halden nu –efter en lite trevande start.
William Lundsten har funnit sig väl tillrätta i Comet Halden nu –efter en lite trevande start.
Karta: Halden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!