Efter adoptionen av Florencia: "Det är roligt med alla barn här i huset"

Som vuxen vill hon arbeta som designer, men även bli fotbollsstjärna.

Tidningen åkte till Grundbro mellan Strängnäs och Åker för att träffa 9-åriga Florencia Bahamondes, den Chilefödda flickan som numera är adopterad av en släkting och bara väntar på uppehållstillståndet.

14 mars 2019 07:06

Den 12 februari beslutade Eskilstuna tingsrätt att Lionel Valdebenito skulle få adoptera sin systerdotter som redan bott i Sverige i över fem år.

"Något som tidningen uppmärksammade med en artikel från skolgården i Åker.

Men nu ser det alltså väldigt mycket ljusare ut.

– Det är synd om Florencia att det tagit så lång tid att få igenom adoptionen, även om hon inte varit insatt i processen, säger morbrodern, tillika styvpappan.

Enligt tingsrättens protokoll var det "mammans tydliga önskan att morbrodern skulle träda in som förälder till Florencia". Även den biologiska pappan anser att det är "till Florencias bästa att hon bor kvar hos sina släktingar i Sverige".

Florencia har väldigt få minnen kvar från sin tidiga barndom i Santiago.

– Jag minns huset vi bodde i och en svart, hemlös katt som brukade besöka oss. Den ville ha mat, förklarar 9-åringen och busar med sin 26 år äldre halvsyster Maureens bebis Victoria.

Hur är det i skolan?

– Jag går i trean i Åker och trivs jättebra. Vi är 26 stycken i klassen. Jag har många vänner. Ibland blir det bråk, men det löser sig.

Vad tycker du är roligast?

– Matematik, musik och rasterna.

Vad gör du på fritiden?

– Då spelar jag fotboll i Åkers IF eller går på gymnastik.

I skolan pratar hon förstås svenska men i hemmet dominerar spanskan.

– Det är roligt med alla barn här i huset. Ibland leker jag med Noah som är tre år.

Noah är yngsta barnet till Lionel Valdebenito. Och därmed alltså en av många kusiner – tillika syskon – till Florencia Bahamondes.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Kilström