Förvaltningsrätten om upphävningen av skolbeslutet: "Inget kvar för oss att pröva"

Förvaltningsrätten i Linköping har ingenting emot att Strängnäs kommun river upp det beslut som domstolen inhiberat, alltså pausat i väntan på slutgiltigt avgörande i frågan.

10 februari 2018 17:17

‒Inhibition fryser bara verkställigheten av ett beslut. Ett beslut ska jag leda till något, i det här fallet att stänga olika skolor. Det är de åtgärderna, konsekvenserna av beslutet, som man inte får vidta, säger Ronny Idstrand som är förvaltningsrättens chefsrådman.

Det är kommunfullmäktiges beslut från den 26 februari – beslutet om att lägga ner eller göra om flera grundskolor – som politikerna vill upphäva på en gång, i stället för att invänta hur förvaltningsrätten ställer sig till de överklaganden som har lämnats in. I slutet av mars bestämde rätten att beslutet skulle stoppas tillfälligt.

‒Mycket tyder på att förvaltningsrätten ändå skulle upphäva beslutet, annars hade de inte fattat beslut om inhibition. Man vet aldrig hur lång tid de tar på sig, det kan handla om en månad men också ett halvår. Den här processen går snabbare än att strida i domstol, sa kommunjurist Maria Ekblad till tidningen på torsdagen, då ärendet togs upp i kommunstyrelsen.

Efter att ha passerat kommunstyrelsen går förslaget nu vidare för beslut i kommunfullmäktige den 23 april. Därefter ska kommunen lämna sitt yttrande till förvaltningsrätten angående överklagandena, något som den fått till den 24 april på sig att göra. Då väntas kommunen berätta att beslutet redan är upphävt.

‒Om de upphäver beslutet så finns inget kvar för oss att pröva, konstaterar chefsrådmannen Ronny Idstrand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas

Ämnen du kan följa