"I en orolig värld är vi en trygg plats"

Idag, på Pressfrihetens dag, firar vi det som gör att vi kan utföra vårt viktiga demokratiska uppdrag – att ge dig god lokal journalistik, att berätta om det som är sant och relevant och granska de som sitter på makten.

Kristina Levin är chefredaktör och ansvarig utgivare på Södermanlands Nyheter.

Kristina Levin är chefredaktör och ansvarig utgivare på Södermanlands Nyheter.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2024-05-03 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor, samhällen och demokratier behöver mer än någonsin något som tydligt står upp för öppenhet och alla människor lika värde när vi har krig i vår närhet, ett Ryssland som använder alla till buds stående medel att destabilisera den demokratiska världen men också kriminella som lär sig använda ny teknik, som AI, för att tjäna snabba pengar.

I en orolig värld där tonläget är högt, åsikter polariserade och uppgifters ursprung oklara är fria medier, som Södermanlands Nyheter, kanske viktigare än någonsin. Jag ser oss som ljuset i mörkret av påverkanskampanjer, information och uppgifter som man inte vet om man kan lita på. 

För det är inte en självklarhet i många av världens länder. Ibland inte ens i vår del av Sörmland. 

Nyligen har vi rapporterat om politiker som vägrar svara på våra frågor om direktörsskandalen. När vi granskade orsaken till herrlagstränarens avhopp i Onyx vittnade många vi pratade med om hur de upplevt att klubben försökt stoppa dem från att kontakta tidningen. 

undefined
Södermanlands Nyheters uppdrag är att berätta om det är sant och relevant – och därmed skapa god lokal journalistik.

Under vintern har vi utsatt för ett antal it-attacker som helt eller delvis, men som tur är bara stundvis, slagit ut vår sajt. Samtidigt hör vi fler och fler uppgiftslämnare som är rädda för repressalier när de kontaktar Södermanlands Nyheter – trots den grundlagsskyddade yttrandefriheten och meddelarfrihet.

Detta sker inte av en slump. Det sker för att det vi gör är viktigt för att du ska få förståelse för vad som sker runtomkring dig. Det är bara då du kan agera och ta ställning; som exempelvis väljare i EU-valet eller som konsument. Om det vi gjorde inte spelade roll skulle ingen lägga tid på att försöka stoppa oss. 

Mitt i allt detta blir därför de fria medierna otroligt viktiga. För att reda ut. Skildra samhället så som det ser ut. Avslöja lögner och försök till hemlig påverkan. I en orolig värld är vi en trygg plats. 

Vi ska vara nära er läsare, berätta vad som händer och varför. Används skattemedel till det som sades när vi gick till valurnorna? Fungerar vården när jag behöver den? Kan jag förvänta mig att brott mot mig utreds? Får alla företag samma chans att lyckas? Och lyckas de på konsumentens bekostnad? Vi ska också nå många. För bara så kan vi se till att ni har den information ni behöver för att fatta bra beslut i er vardag. 

Ett uppdrag som är omöjligt utan pressfrihet, men också utan prenumeranter. Tycker du det vi gör är bra – varmt välkommen att prenumerera!

Pressfrihetens dag 3 maj

Pressfrihetens dag instiftades av FN i början av 90-talet och uppmärksammas 3 maj varje år som en påminnelse om värdet av yttrande- och pressfrihet. I artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna står följande: ”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser”. I år ligger fokus på vikten av journalistik och yttrandefrihet i samband med den globala miljökrisen.