Klick! Så svarar politiker på SN:s frågor om direktörsskandalen

En lägger på luren. En annan tycker det är "olustigt" att dennes partiledare ifrågasätts. Folkvalda politiker agerar olika när direktörsskandalen är på tapeten.

När tidningen ställer frågor kring direktörsskandalen reagerar politikerna på olika sätt. En del lägger på luren, andra vägrar svara och några vill ha frågorna i förtid och ägna tid åt att recensera frågorna.

När tidningen ställer frågor kring direktörsskandalen reagerar politikerna på olika sätt. En del lägger på luren, andra vägrar svara och några vill ha frågorna i förtid och ägna tid åt att recensera frågorna.

Foto: Tommy Kägo

Sörmland2024-04-26 06:23

Förre regiondirektören Jan Grönlund sparkades i fjol. Hans anställningsavtal sa att han hade rätt till tolv månaders fallskärm. Men politiker skrev till ytterligare sex månader.

Slutligen blev det en arbetsrättslig tvist som landade i att Sörmlands skattebetalare tvingas betala över 8,3 miljoner kronor i fallskärm till regiondirektören.

Insändare och kommentarer till tidningen har vittnat om stark kritik mot regionpolitiker. Skattebetalarnas förening ansåg att Christoffer Öqvist, Moderaterna, Lars Lundqvist, Kristdemokraterna, Tomas Borin, Vård för pengarna och Mattias Claesson, Centerpartiet, med stöd av Anton Berglund, Sverigedemokraterna, skulle ställa sina platser till förfogande. Helt enkelt avgå.

När tidningen ställer frågor om hur direktörsskandalen påverkat respektive parti, om partiets ledare har fortsatt förtroende, agerar de folkvalda politikerna på olika sätt.

Kirsi Fransson är Vård för pengarnas ordförande, alltså ytterst ansvarig inför medlemmarna i partiet. Hon är även ledamot i regionfullmäktige.

När vi kontaktar henne för att ställa frågor kring direktörsskandalen säger hon okej och ber oss att återkomma. Ett dygn senare ber hon att få frågorna mejlade i förväg, vilket även partiets regionråd Tomas Borin tagit för vana.

undefined
Kirsi Fransson och Tomas Borin, Vård för pengarna.

Mejlade frågor skapar ingen dynamik i intervjun, följdfrågor uteblir, och det drar ut på tiden. Dessutom infinner sig frågan om det verkligen är den vi mejlar som svarar. 

Kirsi Fransson får mejlfrågor. Ett dygn senare efterlyses svaren. Då meddelar hon att hon kontaktat tidningens ansvarige utgivare Kristina Levin. Kirsi Fransson skriver till ansvarige utgivare och undrar "om det är så här det brukar gå till vid" intervjuer:   

"Jag tycker det känns obehagligt att han (SN:s reporter, reds anm.) ifrågasätter att jag önskar besvara hans frågor via mail och att han efterfrågar om jag får hjälp med svaren."

Hon fortsätter:

"Det känns också väldigt olustigt att han ställer frågor som är väldigt kritiska mot Tomas Borin, vilket inte känns som opartisk journalistik".

Vård för pengarna bildades 2013, med mottot att pengarna ska gå till vården och inga fallskärmar till chefer och politiker. Partiet fick stort genomslag och 2018 växte väljarskaran till nästan 34 000. I vissa valkretsar i Nyköping var man större än till exempel Socialdemokraterna. 

undefined
Regiondirektör Jan Grönlund fick i fjol sparken under uppmärksammade former.

Vid senaste valet minskade antalet väljare till drygt 22 000. Efter direktörsskandalen har väljare sagt att de aldrig mer kommer att rösta på Vård för pengarna. Det är bakgrunden till SN:s frågeställningar.

Här är frågorna som skickades till Kirsi Fransson:

  1. Hur kommer det sig att du vill ha frågorna mejlade, är det en ny strategi från partiet eftersom Tomas Borin vill likadant, vilket Jonas Lindeberg och Lorena Ramos (partiets grundare, reds anm.) definitivt inte ville?
  2. Är det du som ordförande som svarar på frågorna eller tar du hjälp av någon?
  3. Lindeberg och Ramos är ju väldigt kritiska till partiets utveckling och inte minst inblandningen när Grönlund fick en mycket större fallskärm. Hur ser du på partiets utveckling?
  4. Hur ser du på det faktum att er gruppledare trots partiets grundbult inte ska bidra till fallskärmar ändå gjort det?
  5. Tomas Borin hade kunnat avbryta samarbetet med M, KD och C när Grönlunds avtal uppdagades men talade vid senaste fullmäktige om från talarstolen att de är bra kompisar. Hur ser du på det?
  6. Tomas Borin sa till SN också att han först nu ett år senare förstått ”vidden” av Grönlunds fallskärm. Hur ser du på det?
  7. Flera väljare till partiet har hört av sig och sagt att de tänker aldrig mer rösta på Vård för pengarna och att de känner sig lurade. Hur ser du på det?
  8. Tomas Borin har fått mycket kritik i insändare och kommentarer till SN, har han partiets fortsatta förtroende?
  9. Hur ser du på din framtid, står du bakom partiets utveckling och tänker fortsätta som ordförande?

Första kontakten med Kirsi Fransson togs en lördag. Efter ytterligare påstötningar kom svar tisdag efteråt:

"Mina svar.

1. Mitt val som du bör respektera.

2. Inga kommentarer.

3. Jag ser positivt på partiets utveckling.

4. Du har fått svar från Tomas Borin, så inga kommentarer.

5. Vi i den styrande koalitionen har ett fint samarbete.

6. Du har fått svar från Tomas Borin, så inga kommentarer.

7. Det är varje medborgares eget val var man lägger sin röst.

8. Ja.

9. Jag har nyligen klivit på som ordförande av det skälet att jag tror på partiets utveckling. 

Härmed lämnar jag inga fler kommentarer."

Andra Vård för pengarna-politiker, till exempel ledamöter i regionfullmäktige och jurymän i tryckfrihetsmål, säger "inga kommentarer" eller tycker att tidningen "förvanskar". När följdfrågor ställs blir svaret hejdå och klick.

undefined
Helen Koch, Moderaterna.

Även Moderaternas ordförande i Sörmland och tillika regionrådet Helena Koch använder "inga kommentarer" återkommande, när tidningen ber henne svara på frågor kring direktörsskandalen.

Varför inga kommentarer?

– Därför, hejdå! Klick.

Oxelösunds kommunalråd och M-ledamot i Sörmland, Dag Bergentoft, säger att frågan om direktörsskandalen aldrig diskuterats i M-styrelsen. Han säger att han har fortsatt förtroende för Christoffer Öqvist.

undefined
Dag Bergentoft (M), kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund.

Trots felaktigheterna med regiondirektörens fallskärm och att Skattebetalarnas förening anser att han bör ställa sin plats till förfogande?

– Jag lägger mig inte i den debatten. Jag förstår att du är ute och fiskar efter något.

Jag ställer bara frågor.

– Han (Öqvist, reds anm.) gör ett bra jobb, säger Dag Bergentoft.

undefined
Martina Hallström, Centerpartiet.

Samma frågor ställs till C-ordförande i länet Martina Hallström. Hon säger att Mattias Claesson har hennes fulla förtroende och tillägger att "hon är inte där och petar" i hans arbetsuppgifter.

SD:s Anton Berglund är ledamot i regionstyrelsen och även partiordförande i Sörmland. Därför utesluts förtroendefrågor eftersom han var inblandad i direktörsskandalen. SD-distriktets andre vice ordförande och ledamoten i regionfullmäktige, partiets politiska sekreterare och oppositionsrådet i Nyköping, Malin Karlsson svarar istället.

undefined
Malin Karlsson, Sverigedemokraterna.

Hon tycker att avtalet med förre regiondirektören inte blev "speciellt bra".

Hur tror du det påverkar partiet?  

– Ingen aning, men kan tänka mig att det inte är så positivt, svarar Malin Karlsson, som har "fullt förtroende" för Anton Berglund.

Slutligen KD. Vi har sökt ordförande Ulf Rosén, som inte återkommit. Vice ordförande Tomas Walter säger att "inga medlemmar" direkt hört av sig om partiets inblandning i direktörsskandalen.

Tomas Walter:

– Lars Lundqvist har vårt förtroende.

Direktörsskandalen

I januari i fjol kom nya politiska styret Christoffer Öqvist (M), Tomas Borin (VFP), Lars Lundqvist (KD) och Mattias Claesson (C) tillsammans med oppositionsrådet Monica Johansson (S) överens om att regiondirektören Jan Grönlund ska sluta.

Jan Grönlund anställdes 2012 och hans anställningsavtal säger bland annat att han har rätt till tolv månadslöner á 169 400 kronor vid uppsägning.

I mars skrev Öqvist, Lundqvist och Johansson ett nytt avtal som gav Grönlund ytterligare sex månadslöner.

I april beslutade Öqvist, Lundqvist, Borin, Claesson och med stöd av Anton Berglund (SD) att sparka Grönlund med omedelbar verkan. Monica Johansson och Lotta Back (V) deltog inte i beslutet.  

Jan Grönlund tog kontakt med facklig jurist och Öqvist och kompani tog hjälp av juridisk konsult. En uppgörelse nåddes som innebär en kostnad för Sörmlands skattebetalare på 8,3 miljoner kronor (pensionsavsättning, arbetsgivaravgifter med mera).   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!