Affärskvinnans nätverk växer

Nyföretagarcentrum Östra Sörmland arrangerar nätverksträffar för företagsamma kvinnor. "Här ska både affärer och samarbeten skapas", säger verksamhetschefen Birgit Båvner.

20 september 2019 13:28

– Vi kan erbjuda kvinnor som är på väg in i ett företagande möjlighet till ett nätverk. Omvänt kan de nya företagarna som brinner för sin sak tanka över lite energi till de som har varit igång länge och som kanske behöver en liten kick. Erfarenhet möter nya idéer, säger Birgit Båvner, verksamhetsledare Nyföretagarcentrum Östra Sörmland.

Över en frukost får deltagarna lyssna på inspirerande och relevanta föreläsare i olika ämnen. I våras föreläste till exempel Lotta Svensson, vd på NA Svensson Woody Bygghandel, på en nätverksfrukost i Gnesta.

Deltagarna får även möjlighet att dela med sig av sina egna erfarenheter och knyta nya kontakter.

– Det är många som driver butik eller som har kunder under dagen och då är frukost den bästa tiden, säger Birgit Båvner, verksamhetsledare Nyföretagarcentrum Östra Sörmland.

Nätverksfrukostarna sker i samarbete med en samarbetspartner och kommunen på den ort där de äger rum.

– Kommunchefen eller näringslivschefen kommer alltid och berättar om vad som är på gång i kommunen, säger Birgit Båvner.

Affärskvinnans nätverk har en öppen Facebookgrupp där träffarna annonseras. Varje träff brukar ha 15-20 deltagare. Alla deltagare får presentera sig vid frukosten.

– Alla får presentera sig och sin affärsidé, säger Birgit Båvner.

Affärskvinnans nätverk är enligt Birgit Båvner en viktig del av Nyföretagarcentrums verksamhet.

– För alla som funderar på att starta eget erbjuder vi en Starta Eget-kurs, en kurs som ger grunderna i att driva företag under fyra kurstillfällen. Efter det erbjuder vi individuell rådgivning där vi till exempel kan gå igenom affärsplanen tillsammans, diskutera finansiering eller hur man kan nå kunder. I det tredje steget kan man ansöka om att få en mentor. Mentorn är en driven, van företagare som man får ha som bollplank under ett år. Nätverksträffarna är paraplyet över alla de här aktiviteterna som snabbt gör att man som ny får kontakt med erfarna företagare.

Birgit Båvner bjuder in alla som kommer till Nyföretagarcentrum till nätverksträffarna.

– Jag betonar verkligen att det här är ett affärsnätverk. Alltså: ta med dig visitkort, ta med dig ett erbjudande om du har något. Du kanske vill erbjuda alla som kommer den här morgonen att få halva priset på en första behandling eller något sånt.

– Det kommer in ett par hundra nya företagare per år. Jag skulle tro att nätverket totalt uppgår till ett tusental. Det är rejält många och ständigt tillkommer nya.

Nätverket uppstod när den dåvarande näringsministern Maud Olofsson startade ett nationellt program för att gynna kvinnligt företagande. Drivande i Trosa och Gnesta var entreprenören Kristina Gilbert. För drygt sex år fick Birgit Båvner frågan om hon ville axla hennes roll i nätverket.

– Det är en av de roligaste uppdrag jag har fått, att få sköta om det här och att få skapa det här programmet och träffa de här kvinnorna. Jag kände direkt att det här är bra för Nyföretagarcentrum.

Enligt Birgit Båvner är även företagsamma män välkomna till frukostarna. Hon har även en fundering kring om tiden är mogen för att fullt ut låta nätverket omfatta både kvinnor och män.

– I dag har vi ju ett företagande där det inte är någon skillnad om man är man eller kvinna så Mauds mål är nått. Det startas precis lika många företag som drivs av en kvinna som av en man.

Kommande nätverksfrukostar:

Gnesta

Lokal: Gustafsviks Levande Ljus & Café

27 september

25 oktober

22 november

Trosa

Lokal: Trosa Matstudio

4 oktober

8 november

6 december.

Oxelösund

Lokal: Elsas Café & Bistro

10 september

8 oktober

19 november

Nyköping (Last Tuesday, för både kvinnor och män)

Lokal: Elverket

24 september

29 oktober

26 november

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe