Bilcenters nya anläggning först i med digitalt koncept

Bilcenter är först ut i Skandinavien med Mercedes-Benz nya koncept MAR 2020 där traditionell personlig kontakt kombineras med digitala element.

24 maj 2019 15:34

I den nya anläggningen på Hemgården kommer det bland annat att finnas integrerade skärmar där kunderna kan sätta ihop sin bil.

– Vi vill skapa ett mervärde i samband med bilköpet. Det ska vara en upplevelse att köpa en bil. Man kommer att kunna göra virtuella provkörningar, säger vd Ulrika Munro Jack.

Hon menar att det även i digitaliseringstider finns en framtid för fysiska bilaffärer.

– Bilhandeln måste hänga med i digitaliseringen så att det inte går som för Facit, men med tanke på att bilköpet ändå är det näst största köpet efter boendet så tror jag inte att det kommer att gå fullt online.

För närvarande byggs det intensivt på Bilcenters 3 358 kvadratmeter stora anläggning på Hemgården dit företaget vid årsskiftet flyttar från sin nuvarande plats vid Ringvägen. Den nya byggnaden kommer att ha en glasfasad och en lyxig design som primärt går i svart. Personalen som möter kunderna kommer att använda medieskärmar och mobila enheter för att tydligt kunna förklara återförsäljarens produkter och tjänster.

– Det kommer att finnas säljare, produktexperter samt EQC-specialister som har spetskompetens inom elbilar, säger Ulrika Munro Jack.

I anläggningens showroom kommer det inte att finnas några traditionella skrivbord. I stället ska det finnas olika loungeområden där man kan diskutera bilar och service i en avslappnad miljö.

– Vi kommer att kunna exponera våra produkter på ett helt annat sätt och hitta nya målgrupper och jobba med en större marknad. Jag ser att vi kommer att ha rätt mycket kunder från södra Stockholm till exempel. För våra anställda innebär det att de får en trevlig arbetsmiljö. Det gör att det förhoppningsvis kan vara lite mer lättrekryterat. I vår bransch är det en utmaning att det utbildas för få tekniker, säger Ulrika Munro Jack.

Att Bilcenter har valt att etablera sig på Hemgården beror bland annat på att Nyköpings kommun vill samla bilhandeln där och att placeringen intill E4:an innebär ett bra skyltläge. Bilcenter har i dag cirka 30 anställda.

– Initialt blir det en eller två nyanställningar, men i ett längre perspektiv hoppas jag kunna anställa mer.

Bilcenters nya anläggning ligger bredvid konkurrenten Holmgrens Bil som säljer BMW. BMW-handlaren har bytt namn från Proauto till Holmgrens. Ulrika Munro Jack tycker att det är bra att konkurrenterna ligger på samma ställe.

– Som jag ser det drar vi kunder åt varandra. Sedan känns ju vår anläggning nyare, större och maffigare.

Bilcenter ägs av Ulrika Munro Jacks pappa Göran Augustsson. Han tog tillsammans med Eddy Andersson över företaget från Saab Ana 1992. Ulrika Munro Jack blev vd 2012. Hon hade dessförinnan haft flera chefsroller inom försäljning i förpackningsindustrin i bland annat Skandinavien, Nordamerika och Latinamerika. Hon menar att det var ett naturligt steg att ta över familjeföretaget samtidigt som hon fick en tuff start. Saab hade precis gått i konkurs.

– Saab stod för 80 procent av vår omsättning. Det bara försvann, mer eller mindre över en natt. Tyvärr fick jag säga upp mycket personal. Det var nödvändiga åtgärder, annars hade vi inte funnits här idag.

Bilcenter säljer i dag nya Mercedes personbilar och transportbilar. I koncernen ingår även Stenbergs Bil i Nyköping som säljer Peugeot och Subaru och Stenbergs Bil i Katrineholm som säljer Toyota.

En anledning till att Bilcenter kan satsa på att bygga en ny anläggning är att försäljningen har gått bra. Mercedes har ökat sin marknadsandel både i Nyköping och i landet som helhet, främst tack vare tjänstebilsförsäljningen.

– I dagsläget är vi störst på tjänstebilar. Vi är större än BMW och Audi. Det är jättekul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe