Britta Jakubenko tar plats i Nora

Kvinnor är jättebra på att inte ta plats, säger Britta Jakubenko. I april tillträdde hon som ny ordförande för det kvinnliga affärsnätverket Nora och ser fram emot att jobba aktivt för kvinnligt företagande.

26 maj 2019 05:30

Det är lite småkyligt i det gamla huset med anor från 1800-talet där Britta Jakubenko bor tillsammans med blivande maken Lars Svensson. Hon häller upp hett körsbärste ur en blommig tekanna och berättar att de blev väl optimistiska i det varma vårvädret och stängde av värmen för tidigt. Men nu är värmepumpen på igen.

Efter sju år i Sverige talar Britta Jakubenko perfekt svenska, även om den tyska brytningen är märkbar.

– Jag älskar språk och tycker att det är skönt att kunna uttrycka sig. Och så är jag kanske lite av en grammatiknörd, säger hon.

Britta Jakubenko är född och uppvuxen strax utanför Hamburg och har alltid haft ett hälsointresse som även återspeglas i cv:t – där allt från jobb i kosmetikabranschen till gyminstruktör och idrottsledare ryms.

Hon utstrålar genuin positivism när hon berättar om sitt eget entreprenörskap, som numera vilar på flera ben med fokus på hälsa. Men helst skulle Britta vilja ägna mer tid åt att hjälpa personer med utmattningssyndrom och andra stressrelaterade sjukdomar.

­– Som egenföretagare har jag arbetat med människor och hälsa större delen av min karriär och är i dag diplomerad stresspedagog, aromaterapeut och specialiserad på regndroppsteknik, samt nyutexaminerad Stockholmsguide och stuguthyrare. Fast helst skulle jag vilja jobba mer som stresspedagog. Långtidssjukskrivningarna kostar enorma summor för samhället och det finns alternativa metoder att lindra stress som även den traditionella vården börjar få upp ögonen för.

Britta Jakubenko är medveten om att hennes eget entreprenörskap kan verka spretigt. Men menar att egenföretagare ofta behöver flera ben att stå på för att det ska gå runt. Sambon Lars påpekar vänligt att Britta även är för nyfiken för att låta bli att kasta sig in i nya projekt.

– Jo, medger hon. Jag ser alltid möjligheterna, aldrig hindren.

Uppdraget som ordförande i Nora tror Britta att hon fick för att hon är bra på att nätverka, och nu ser hon fram emot att jobba aktivt för det kvinnliga affärsnätverket.

Nora har i dag 120 medlemmar, alla kvinnliga företagare. Men trots att Nora firar 20-årsjubileum nästa år, finns det enligt Britta Jakubenko mycket kvar att jobba med när det kommer till kvinnligt entreprenörskap.

– Det finns flera kulturella skillnader mellan Tyskland och Sverige. Exempelvis är det långt ifrån lika jämställt mellan kvinnor och män i Tyskland som i Sverige, ändå har många svenska kvinnor svårt att ta plats. Kvinnor tar i regel för stort ansvar och uppfostras att vara "duktiga flickor" vilket även leder till att fler kvinnor går in i väggen. När män driver företag som går dåligt, gör de konkurs. Kvinnor sliter hellre ihjäl sig för att rädda företaget.

Är du feminist?

– Nej, det kanske är ordet jag hänger upp mig på men feminism har fått dåligt rykte som begrepp. Jag tycker om att jobba aktivt för kvinnligt företagande och inom Nora finns företagare som omsätter miljontals kronor, och ändå har svårt att ta plats. Vi behöver däremot inga män som säger till oss hur vi ska göra, utan ska lära oss att stå för oss själva.

Vilken är den största utmaningen som ordförande i Nora?

– Jag ser inte uppdraget som en utmaning. På ett personligt plan har det däremot varit en utmaning att komma in i samhället och bli "svensk".

– Senaste tiden har du sagt faktiskt sagt lagom flera gånger, inflikar Lars.

Entreprenör med många ben

Namn: Britta Jakubenko

Ålder: 51 år.

Bor: På Bärsta skola Enstugan utanför Stigtomta. Född och uppvuxen i Tyskland.

Familj: Sambo med Lars Svensson (vi gifter oss i slutet av augusti) vuxen son och barnbarn i Tyskland.

Gör: Kroppsterapeut och certifierad friskvård- och stresspedagog i egna företaget Sund och frisk. Driver även Bärstaby med stuguthyrning som vänder sig främst till tyska turister. Guidar tyska turister i Stockholm sommartid.

Aktuell: Ny ordförande för det kvinnliga affärsnätverket Företagssam Nora i Nyköping, som i dag har 120 medlemmar - samtliga kvinnor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Palmqvist