Eldsjälarna trotsade biodöden

Entusiasterna bakom Trosa bio börjar nu pusta ut efter att ha räddat kvar biografen för Trosabornas skull. I salongen som tidigare gapade tom är det fullsatt, åtminstone i bland.

24 september 2019 17:46

Med många år av dålig ekonomi, en fastigen med stora omkostnader. Så behövde Folketshusföreningen göra radikala förändringar för att klara biografens framtid.

– Antingen så lägger vi ner och säljer prylarna från biografen eller så jobbar vi ideellt, och ser till att vi kan driva Trosa bio framåt, vilket vi har lyckats med, säger Mikael Karlström ordförande i Trosa bio.

2016 såldes tomten och fastigheten av Folketshusföreningen till Trosa kommun. Och tillgång tillfastigheten säkrades för bio, opera och dagfilm till 2026.

– Vi har inga driftbidrag över huvud taget utan vi lever på våra intäkter, samtidigt har vi hjälp av Filminstitutet där vi kan söka bidrag för investeringar. Vi har investerat i nytt kassasystem och digitala reklamskyltar så att vi kan annonsera vilka filmer som kommer att visas på bion. Patrik Strömdahl, som vann en guldbagge för bästa ljud i filmen Låt den rätte komma in, har hjälp oss med vårt ljudsystem. Så vi har Sveriges bästa ljud, säger Mikael Karlström.

Under 2018 hade Trosa Bio 2894 stycken besökare och 82 öppna visningar.

– När vi i veckan visade Downton Abby 2019 var det 97 stycken besökande, vilket är fantastiska siffror för om du tittar på ett medeltal så ligger vi på en 30-40 stycken, säger Mikael Karlström.

Den stora utmaningen för Trosa Bio är att välja filmer som Trosaborna vill komma och titta på.

Hasse och Tage drog mycket folk. När filmen var slut så ställde sig folk upp och applåderade. Margret Atwood Live trodde vi mycket på. Men icke, det kom inte många. På Downton Abby kom det däremot massor med folk, säger Sven Omvik, biomaskinist.

– Jag tror att det är viktigt med en biograf på en plats som Trosa, alternativet är att köra till Heron city. Men det är klart att vi aldrig kan konkurera med Heron city. Men vi kan vara ett alternativ, menar Mikael Karlström.

Filmerna distribueras digitalt till Trosa bio och hamnar på deras dataserver. Med hjälp av en krypteringsnyckel kan filmen öppnas och bara visas på Trosas bios projektor under en viss tid.

– Vi har en fantastisk film som kommer här i höst. Brevbäraren som byggde sitt eget palats, en sann historia. Den utspelar sig i franska Rhonedalen. Det här är en film som antingen lockar ett 20-tal personer, eller mer än 80 stycken, säger Mikael Karlström

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Grimstedt