– Det är väldigt positivt. Vi är glada över att Vattenfall och Oxelösunds kommun har hittat en lösning. Kraftledningen betyder oerhört mycket för SSAB. Det här gynnar jobben, exporten och klimatet, säger Mia Widell som är presschef på SSAB.
Hon tillägger att den planerade ljusbågsugnen i Oxelösund, som elen behövs till, är en del i att kunna erbjuda fossilfritt stål 2026.
– Elledningen är väldigt viktig för att vi ska kunna hålla den målsättningen. Att kunna erbjuda fossilfritt stål, säger Mia Widell.
SSAB-ledningen har flera gånger pekat på vikten av att kraftledningen kommer på plats samt att de får olika tillstånd klara i tid. I företagets egen tidning "Klimatsteget" skriver Special steels tekniske chef Jacob Sandberg att den värsta konsekvensen om tillståndsprocessen drar ut på tiden är de extra utsläppen.
"1,5 miljoner ton extra koldioxid- och svaveldioxidutsläpp - det blir resultatet om tillståndsprocessen skulle dra ut på tiden ett år", skriver han.
Hur mycket har SSAB tryckt på för att det ska lösa sig med en ny elledning till Oxelösund så snabbt som möjligt?
– För oss är det viktigt att ge korrekt information om hur det här kan ge en minskning av SSAB:s utsläpp i Oxelösund. Det rör sig om upp till 90 procent av koldioxidutsläppen om vi stänger masugnen och ställer om till en ljusbågsugn. Även närmiljön påverkas positivt av omställningen, säger Widell.