Nyhetstät morgonsoffa i Oxelösund

Ett 80-tal personer var med på vårens sista morgonsoffa som den 10 maj traditionsenligt ägde rum på Sailor Kickis Krog i Oxelösund.

27 maj 2019 11:20

Restaurangägaren Kicki Orha stod själv för en av morgonens nyheter när hon berättade att hennes rökeri har lanserat en ny produkt i form av rökt rapsolja som snabbt har blivit en succé.

– Oljan tar vi från Sörmland och sedan röker vi den. Vi eldar i våra ugnar med äppelträd, säger hon.

– Vi är de enda i det här landet som röker olja.

Sailor Kickis rökeri har skrivit avtal med Grönsakshallen som ligger under restauranggrossisten Martin & Servera. Den rökta rapsoljan ingår i Martin & Serveras koncept Smakriket.

– Det är bara 150 flaskor som har levererats, men när vi gör vår budget pratar vi kanske om 5 000 flaskor i år. Nästa år hoppas vi på det dubbla – 10 000 flaskor, säger affärsutvecklaren Lars Ullbors.

– Ekonomiskt är det otroligt viktigt. Det här är en helt ny produkt inom rökeriverksamheten som drivs här.

Det var fullsatt på restaurangen Sailor Kickis när morgonsoffan ägde rum. Programvärd av Julia Rosqvist och Micke Friberg stod för musiken. Inramningen var somrig. Arrangörerna hade kransar i håret och gästerna bjöds på sommartårta.

Ulrika Juul, ordförande i Företagarna Nyköping Oxelösund, fick ta emot en check på 10 000 kronor för att lokalföreningen varit bäst i regionen på att värva nya medlemmar förra året. Hon berättade att en orsak är att man jobbar aktivt med UF-företagande.

– Ungdomarna får möjlighet att bli medlemmar. Under UF-året får de tillgång till alla förmåner som våra vanliga medlemmar har, bland annat juridisk rådgivning. De anmäler att de vill bli medlemmar och Enskilda gymnasiet betalar medlemsavgiften.

Annie Rydstrand, som vikarierar för föräldralediga Gabriella Sandberg som turismansvarig i Oxelösund, berättade om turisttaxin som innebär att man för 30 kronor per person kan åka mellan de största besöksmålen i Oxelösund, bland annat Femörefortet och Boda Borg.

– Nytt för i år är att Stjärnholm har blivit en hållplats. Det är jättekul att turisttaxin utökas, säger hon och tillägger att det på webbsidan visitoxelosund.se finns mer information om de andra hållplatserna.

Lars Forslund, som tillsammans med Sture Lisstrand tagit över restaurangen på Jogersö, gästade morgonsoffan och berättade om framtidsplanerna. Restaurangen ska nu heta Nya Källan.

– Målsättningen är att ha öppet alla dagar om året, men första året är ett lärår. Då får man se lite vartåt det barkar. Det är ju fortfarande en säsongsrestaurang i den bemärkelsen att sommartid är det stora.

Lars Forslund och Sture Lisstrand driver i dag golfrestaurangen i Jönåker. Nya Källan på Jogersö ska öppna i början av juni.

– God husmanskost är vår melodi.

Lars Forslund passade på att efterlysa kockar och sa att om det finns elever på Restaurangskolan som vill sommarjobba eller ha längre vikariat så går det bra att höra av sig till honom.

Oxelösunds hamnchef Douglas Heilborn gästade soffan och berättade om vad som händer i hamnkvarteren. En annan programpunkt handlade om EM i segling som äger rum den 11-17 augusti.

Privatpersoner kan då göra sig en hacka på att hyra ut sin privata bostad. Enligt Hans Johansson vid OXSS kan man få över 25 000 kronor för att hyra ut sin bostad en vecka. Mellan 700 och 900 personer som är delaktiga i själva arrangemanget kommer till Oxelösund. Ett ännu större antal åskådare väntas.

– Jag hoppas att vi kommer att vara 2000 personer ute på pirarna, säger Hans Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe