– Det har gått väldigt fort de sista tre-fyra åren. Vi har fått fler entreprenader. Vi har hittat rätt jobb och rätt folk, säger vd och delägare Per Andersson. 

Det var Pers pappa Ulf Andersson som grundade Trosa Elektriska Installations AB 1964. Per blev delägare 1998. 

Idag ägs företaget av Per, hans son Björn Rosén och Fredrik Forslund. Björn och Fredrik blev delägare i samband med att företaget omstrukturerades för fyra år sedan. 

Artikelbild

| Per Andersson, vd och delägare Trosa Elektriska.

– Jag hann inte med allt själv. Verksamheten utvecklades inte utan fortsatte bara i gamla spår. Vi delade upp sysslorna på företaget så att vi idag har två ben att stå på i form av entreprenader och service. 

Per och Björn fokuserar på entreprenader och Fredrik Forslund på service. Entreprenaderna handlar om att göra elinstallationer i samband med byggen, främst bostadsbyggen. Trosa Elektriska har bland annat installerat elen i de nya Å-husen Trosa och i bostäder i Järna och Södertälje. Trosa Elektriska utför service åt kunder som till exempel Trosa Stadshotell, ICA Trossen och Bomans. 

Omorganisationen för fyra år sedan blev lyckad och ledde till att företaget fick ett uppsving. Omsättningen mer än fördubblades på tre år. Förra året utsågs Trosa Elektriska till Gasellföretag av Dagens industri. Omsättningen uppgick då till 27 miljoner kronor. Företaget har idag 17 anställda. Verksamheten har även expanderat geografiskt. Trosaföretaget har nu även filialer i Nyköping och Jordbro. 

–  Sedan är det klart att konjunkturen har gjort sitt till också. Vi har växt i rätt tid, säger Per. 

Artikelbild

| I företagets lokaler på Bråtagatan i Trosa finns bland annat ett lager.

Företaget har bytt adress i Trosa flera gånger sedan det startades av pappa Ulf på Högbergsgatan 1964. 

– Vi har växt ur våra lokaler, säger Per. 

Sedan 2018 ligger företaget på Bråtagatan i Trosa. 

Vilka framtidsplaner har ni?

– Vi har haft en stark utveckling. Nu håller vi på att skruva för att bli mer effektiva. Vi jobbar framför allt med att fortsätta öka trivseln i företaget. Trivs man på jobbet blir man lugn och harmonisk och kan man jobba effektivare och möta kunder på rätt sätt. 

Alla 17 anställda på Trosa Elektriska är utbildade elektriker. Per Andersson konstaterar att det är brist på elektriker idag. Företaget samarbetar med ETG-skolan i Nyköping och ordnar bland annat praktikplatser åt gymnasieeleverna. 

– Vi har möjlighet att upptäcka de här små guldkornen. Eleverna som är duktiga och visar framfötterna. Då anställer vi dem direkt från skolan. Vi har plockat många från ETG-skolan i Nyköping. 

Alla anställda på Trosa Elektriska är män, men Per skulle gärna vilja att även kvinnliga elektriker sökte jobb på företaget för att få en jämnare könsfördelning. 

– Kvinnor är också välkomna att söka. Jag vill ha personer som är kunniga och sociala. Det tycker jag är viktigt oavsett om det är tjejer eller killar. 

En trend i branschen är att det blir vanligare med smarta hus som innehåller lösningar som gör att man kan styra bostaden med mobilen. 

– Det blir mer och mer tekniktätt även i villor. Man ska ha sitt internet som ska funka och man ska koppla upp pannan. Snart kommer även kylskåpet att vara uppkopplat. Belysningen är numera LED rakt igenom. Dessutom ska det energieffektiviseras hela tiden, säger Per. 

– Det händer fantastiskt mycket i branschen. Det gäller för oss at hänga med och kunna möta efterfrågan från företag och privatpersoner.