Stadskärnorna stöps om i digitaliseringen

Stadsrum fastigheter och Klövern är två tunga fastighetsägare i Nyköping. Båda erbjuder attraktiva butikslokaler i centrala delarna och tror stenhårt på stadskärnan – trots att det glipar tomt i flera butikslokaler.

23 september 2019 10:17

– För oss har det varit viktigt att inte bara fylla lokalerna, utan vi har lagt tid på att se hur vi ska ankra upp och hitta en mix som håller över tid, säger Evalena Engström, delägare och etableringschef på Stadsrum fastigheter som bland annat äger Galleria Västerport och Axet på Västra Storgatan.

Stadsrum förvärvade Västerport för ett år sedan och fortfarande står den stora "gamla systembolagslokalen" utan hyresgäst. Evalena Engström säger att det finns ett problem i hur man för utformade galleriorna förr - med en ingång och ett slutenhet som inte lockar kunderna. Som fastighetsägare vill Stadsrum öppna upp och skapa ett naturligt flöde som både överraskar och erbjuder en mix av kedjor och lokal småskalighet.

– Stadskärnorna kommer tillbaka och vi tror jättemycket på Nyköping. När det gäller Galleria Västerport tittar vi just nu på helheten. Hela huset måste vara intressant och det måste finnas en mix som funkar.

En sådan mix kan innehålla caféen, restauranger, större kedjor, mindre lokala affärer, kanske en vårdcentral, kultur, gym eller upplevelsebaserad handel som inomhusklättring.

– Vi strävar efter att hitta unika koncept för varje stad men vet att mixen drar.

Johanna Åndberg är affärsenhetschef på fastighetsbolaget Klövern som bland annat äger Galleria Nyckeln och Cityarkaden på Västra storgatan. Även hon tycker att mixen är viktig för centrumutvecklingen, men hon ser hellre att man talar i termen omvandling i stället för centrumdöd, eller butiksdöd. Samtidigt vill hon understryka att flera av butikerna går väldigt bra.

– Framtidens citykärnor kommer inte bestå av hundra procent butiker, utan även vara mötesplatser för människor som vill umgås och träffas. Den fysiska mötesplatsen blir exklusiv när samhället digitaliseras och det är i den omvälvningsperiod vi nu befinner oss, säger hon.

Klövern har flera lediga lokaler just nu, men trots att det är många som söker lokaler är Klövern, liksom Stadsrum, noga med att få in rätt hyresgäster till lokalerna. Därför är lyhördhet inför Nyköpingsbornas önskemål ett måste, liksom samarbetet med centrumföreningen Nysam.

– Vi jobbar ständigt med att få in nyetableringar men försöker även se vad som fattas och vad folk vill ha, säger Mia F Johansson, förvaltare och uthyrningsansvarig på Klöverns Nyköpingskontor.

Händer det att ni säger nej till potentiella hyresgäster?

– Ja, vi skulle exempelvis inte ta in en biltvätt mitt i centrum, fast vi har faktiskt fått förfrågan.

Nyköpings kommun har ingen handelspolicy för närvarande, men både Johanna Åndberg och Evalena Engström tror att en sådan skulle vara bra att ha som vägledning.

– Just nu är Västra storgatan den rena shoppinggatan i Nyköping och att ingå i en galleria vet vi ger dragkraft. Nyköping i sig har ett spännande läge med Skavsta och mycket turister som stannar och shoppar. Hur citykärnan kommer se ut i framtiden vet jag inte, men vi försöker bidra så att det blir trevligt och attraktivt för alla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Palmqvist