Förslag till Nyköpings förskolors chefer

Insändarskribenten är kritisk till att Nyköpings förskolor i vanlig ordning ska genomföra en så kallad sommarsammanslagning av respektive områdes förskolor.

Insändarskribenten är kritisk till att Nyköpings förskolor i vanlig ordning ska genomföra en så kallad sommarsammanslagning av respektive områdes förskolor.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Insändare2021-03-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att arbeta nära människor utan möjlighet att hålla avstånd under en coronapandemi innebär en hög psykisk påfrestning. Pedagogerna i Nyköpings kommuns förskolor är nu i stort behov av återhämtning. Utan hänsyn till detta har det nu beslutats att Nyköpings förskolor i vanlig ordning ska genomföra en så kallad sommarsammanslagning av respektive områdes förskolor. Detta innebär till exempel att sju förskolor med cirka 100 barn per enhet under fyra sommarveckor slås ihop till en. 

Detta innebär i praktiken för barnen och oss som arbetar ett ökat antal nya kontakter. I dagsläget är det också högst osäkert hur långt man kommit med vaccineringen vid denna tidpunkt. Sammanslagningen genomfördes förra sommaren trots personalens oro och planeras nu på samma sätt inför sommaren -21. Eftersom många pedagoger känner oro inför detta har jag två förslag som skulle kunna lindra den:

1. Alla förskolors chefer och andra som arbetar med förskolans teoretiska områden hoppar in för oss ordinarie pedagoger under sommarveckorna. De flesta av dessa är i grunden kompetenta förskollärare och skulle kunna bedriva fantastiska utbildningsveckor för barnen. Se det som kompetenshöjande praktik och som ett sätt att slippa ifrån instängt digitalt distansarbete.

2. Stäng förskolan under de fyra veckorna för alla utom barn till de föräldrar med samhällsbärande yrken. Dessa barn tillåts vara kvar på sin ordinarie förskola i ett mindre smittoriskfyllt sammanhang.

Med en vädjan om respekt för våra arbetsförhållanden ber jag dem i beslutsfattande position att ta ställning till förslagen!