Har bilister full koll på trafikregler?

Nyköping 9 juli 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har det förekommit flera insändare som klagar på cyklister. Själv är jag både cyklist och bilist och jag måste kontra med att klaga på bilisterna. Jag upplever bilisterna som värre, och betydligt farligare, regelbrytare än cyklister. Bilisterna klagar på att cyklisterna inte kan reglarna men flera insändare visar stora brister i trafikkunskaperna, vilket är anmärkningsvärt då det krävs körkort för att köra bil.

Efterlevnaden av hastighetsgränser brister, inte minst anpassar många bilister inte hastigheten vid cykelpassager och övergångsställen. Bilister svänger i korsningar och kör ut från rondeller utan att låta cyklister passera på cykelpassage. Bilister stannar på cykelpassager före rondeller eller korsningar och blockerar därmed för cyklisterna, vilket inte är tillåtet.

 För någon vecka sedan kom min 10-åriga dotter och jag cyklande längs Lennings väg och passerade Rosvalla-rondellen. När jag var nästan vid refugen mitt på cykelpassagen hör jag en bilist hänga sig på tutan för att han kom i full fart bakifrån och skulle svänga upp mot Rosvalla. Min dotter blev väldigt rädd. Detta var ett solklart exempel på en bilist som skulle sänka farten och låta oss passera då vi redan var ute på körbanan.

På landsvägar kör bilister om cyklister utan att lämna tillräckligt med utrymme i sidled, vilket klassas som vårdslöshet i trafik. Så, snälla bilister, innan ni klagar på de personer som cyklar och som ibland gör fel, ta en titt i spegeln och fråga er själva om ni har full koll på alla regler och alltid följer dessa.

TL

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Granström: Vi kan sälja vår del av Skavsta

Nyköping

Skavsta växlar vd – Steinmetz har redan slutat

Fotboll

Bissarna värvar målvakt: "Haft kontakt under en tid"

Nyköping

Cafédel och delikatesser är planen för nya butiksägarna

Innebandy

Rutinerad forward provtränar med Onyx

Visa fler