Lärare vittnar om kaos på Nyköpings högstadium

Som lärare har jag sett hur nivån på undervisningen sänks år efter år samtidigt som många kollegor väljer att sluta på skolan, skriver signaturen "Läraren".

Som lärare har jag sett hur nivån på undervisningen sänks år efter år samtidigt som många kollegor väljer att sluta på skolan, skriver signaturen "Läraren".

Foto: Jens Alvin

Insändare2021-10-08 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lördagen den 2 oktober skrev Expressens Anna Dahlberg en ledarkrönika om den kaotiska miljön på Nyköpings högstadium. Som anställd på skolan så kan jag bekräfta den bild hon beskriver. Det är mycket vanligt med slagsmål mellan elever samtidigt som språkbruket är under all kritik: könsord och rasistiska tillmälen är vardagsmat. Kort sagt är arbetsmiljön usel för både barn och vuxna. Jag känner mig ofta otrygg. Skolledningen verkar dessutom stå handfallen eftersom de anställdas oro och arbetsbörda inte tycks tas på allvar.

Om jag hade barn i aktuell skolålder skulle jag aldrig någonsin sätta dem på Nyköpings högstadium! Som en följd av den dåliga arbetsmiljön följer nämligen svaga studieresultat.

Som lärare har jag sett hur nivån på undervisningen sänks år efter år samtidigt som många kollegor väljer att sluta på skolan. Personalomsättningen på rektorer och biträdande rektorer har också varit hög de senaste åren och hög omsättning på personal borde vara en extremt tydlig signal till alla som bryr sig om skolan: ingen orkar nämligen jobba i en sådan tuff arbetsmiljö under någon längre tid.

Dahlberg skriver vidare att Nyköpings högstadium har dåligt rykte och jag kan bara instämma i det. Jag står mitt i stormen varje dag och ser hur mina skattepengar gå upp i rök på den ”lekplats” som min arbetsplats har reducerats till.