Låt företag och partier få sin egen åsiktssida

Hans Wachtmeister är kritisk till åsiktsidan. Olof Jonmyren och Marie Bremberg svarar.

Hans Wachtmeister är kritisk till åsiktsidan. Olof Jonmyren och Marie Bremberg svarar.

Foto: Marie Bremberg

Insändare2020-06-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är på det hela taget mycket nöjd med nya SN men det är en del av tidningen jag definitivt ogillar – sidan med rubriken ”Åsikter”.

Den övre delen av sidan är avsedd för, vad ni kallar debattartikel och den undre delen är avsedd för insändare, om jag fattat saken rätt.

De artiklar Ni tar in som ”debattartiklar” skulle jag vilja kategorisera som partsinlagor eller politiska pamfletter. De behandlar ofta viktiga ämnen, men är oftast gammal skåpmat och lockar definitivt inte till debatt.

De tre sista dagarna har det varit 1. ”Återvinningen måste öka i Sörmland” skriven av VD för återvinningsindustrierna, "Sörmlänningarna måste få välja hur de vill betala av" VD för Bankomat AB samt ”Kunskap om haven ger nyckel till framtiden” av något miljömärkningsförbund. Tre artiklar som skapar kronisk lust att gäspa trots att de behandlar angelägna ämnen.

Insändarna, nederst på sidan, är oftast skrivna av antingen politiker eller representanter från olika intresseorganisationer och är oftast korta versioner av debattartiklarna överst på sidan. Gäsp!

Var är alla insändarskribenter som var aktiva när SN hade en riktig insändarsida där folk faktiskt uttryckte vad de tyckte och där de ofta blev motsagda i svarsinsändare. Det är inte en twittersida jag är ute efter, med påhopp och fake news utan en livlig debattsida som är kul att följa och även vädra sina åsikter i.

Låt företag, intresseorganisationer och politiska partier få en egen sida, som jag kan hoppa över när jag läser morgontidningen och ge oss som gillar att skriva insändare vår egen lilla vrå i tidningen.

Hans Wachtmeister

Svar:

En debatt- och insändarsida ska innehålla en mångfald av åsikter. Då ingår även sådant som politiker, intresseorganisationer och företagare tycker, liksom debattartiklar skrivna av enskilda privatpersoner. Vi vill ha en god variation på ämnen och avsändare.

Insändarna är en del av tidningens själ. Vi vet att den läsningen betyder mycket för många - och välkomnar alla våra läsare att delta med egna diskussioner och svar på andras. 

Olof Jonmyren

politisk redaktör, redaktör för debattartiklarna

Marie Bremberg

redaktör för insändare