Pizzan levereras med schyssta villkor

Ylwa Pettersson, kommunikationschef pÄ Wolt, svarar pÄ en debattartikel om schyssta villkor för dem som jobbar hos Wolt.

Ylwa Pettersson, kommunikationschef pÄ Wolt, svarar pÄ en debattartikel om schyssta villkor för dem som jobbar hos Wolt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

InsÀndare2022-01-12 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar till debattartikeln "Har din pizza levererats med schyssta villkor?" publicerad den 8 januari. Företag som erbjuder arbete via plattformar, ofta kallat gigföretag, har en unik möjlighet att erbjuda nya vĂ€gar till arbete. Vi pĂ„ Wolt ser det som viktigt att vĂ„ra kurirpartners har en trygg, sĂ€ker och effektiv arbetsplats med en god arbetsmiljö.

DÀrför har vi en modell som inte bygger pÄ tvÄng, den bygger pÄ fri vilja dÀr kurirpartnerna vÀljer om de vill vara egenföretagare eller egenanstÀllda via Frilans Finans. Frilans Finans sÀkerstÀller att lön, skatter och sociala avgifter hanteras pÄ korrekt sÀtt, samt tar ett tydligt arbetsgivaransvar.

Att vara kurir hos oss pĂ„ Wolt ska inte vara att arbeta under stress. DĂ€rför mĂ€ter vi inte prestationer och lĂ„ter det villkora framtida uppdrag pĂ„ vĂ„r plattform. Den som Ă€r kurirpartner hos oss vĂ€ljer sjĂ€lv nĂ€r de vill jobba utan att behöva föranmĂ€la sig, samt vilka och hur mĂ„nga uppdrag de vill ta. 

Medan vi tar vÄrt ansvar för att förmedla uppdrag med schyssta villkor Àr det snarare sÄ att samhÀllet idag inte ser vÄra kurirpartners som fullvÀrdiga jobb, utan fortsÀtter att lÄsa dem ute frÄn flera av de trygghetssystem som finns pÄ arbetsmarknaden. MÄnga av vÄra kurirer tjÀnar redan idag mer Àn de som jobbar i jÀmförbara kollektivanslutna yrken, utan att behöva jobba fler timmar. Vi tycker att utfört arbete mÄste vÀrderas mer lika och att gig-arbete ska kunna omfattas bÀttre av vÀlfÀrdssystemet och fÄ en ökad social trygghet.