Rekommendationen – handla ensam om det går

Ju fler människor i butiken betyder större smittrisk - hur svårt är det att förstå detta? Skriver signaturen "Rädd för Coronan"

Ju fler människor i butiken betyder större smittrisk - hur svårt är det att förstå detta? Skriver signaturen "Rädd för Coronan"

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2021-04-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste dagarna har vi alla hört att smittspridningen ökar i Sörmland. Jag har tyvärr noterat att just rekommendationen att "om möjligt - handla ensam för att minska folksamlingar och därmed smittspridning" efterlevs mycket dåligt. Detta kommenterades även i SN 2021-04-09.

Min erfarenhet är att just detta med "om möjligt" och "ensam" är tydligen tänjbara begrepp. Jag har full förståelse om man av vissa praktiska skäl måste ha hjälp av en annan människa. Men i de flesta fallen jag sett är det fullt funktionsdugliga människor (ofta äldre man/hustru) som tillsammans handlar framför allt i matbutiker. Ju fler människor i butiken betyder större smittrisk - hur svårt är det att förstå detta?

Jag är så trött på alla egoistiska människor som inte tar till sig rekommendationen. Varför måste den äkta hälften vara med och bestämma? Jag vågar påstå att detta är mer gällande äldre människor - som borde vara de som förstår att vara försiktiga. Handla efter en inköpslista och låt partnern sitta kvar i bilen och bli bärhjälp när du kommer ut med varorna. Så enkelt - som tydligen är så svårt att genomföra för många.

När jag påpekar detta i matvaruaffären får jag en genant skratt och märkliga svar. Oansvariga medmänniskor - vi måste alla hjälpas åt att hålla smittan ner. 

MAO - handla ensam, håll avstånden och håll ut!