Ridsportanläggningen en investering för kommunen

Ridsportanläggningen är en investering för att dels kunna möta dagens behov av denna typ av fritidsaktivitet i kommunen, skriver Lars Persson, verksamhetsansvarig Nyköpings Arenor, med flera.

Ridsportanläggningen är en investering för att dels kunna möta dagens behov av denna typ av fritidsaktivitet i kommunen, skriver Lars Persson, verksamhetsansvarig Nyköpings Arenor, med flera.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2021-11-05 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här kommer ett svar till insändare i SN den 22 oktober med frågor om kostnaderna för nya ridsportanläggningen. Signaturen ”Skattebetalare och röstberättigad”

Tack för din fråga om kostnaderna för ridsportanläggningen.

Budget för byggnationen är 79 miljoner kronor och nuvarande prognos är 76 miljoner kronor, en positiv avvikelse på 3 miljoner kronor. I hyran för framtida hyresgäster ingår värme, underhåll och reinvesteringar. Elen ingår för skötselstallet men inte för de kommersiella delarna, i detta fall ett café, enligt samma modell som för Nyköping Arenors övriga hyresgäster i deras andra lokaler, så som Rosvalla, Idrottshallen, Träffen osv. Hyran bygger på komponentavskrivningar, det vill säga, när komponentens livslängd är uppnådd så är den avskriven genom betald hyra. Då kan man återinvestera, vilket även kallas reinvestera. 

Ridsportanläggningen är en investering för att dels kunna möta dagens behov av denna typ av fritidsaktivitet i kommunen, dels en hållbar och långsiktig investering för att kunna erbjuda invånarna i en växande kommun ett brett fritidsutbud. Beslut att investera i en ny ridsportanläggning togs av Kommunstyrelsen den 4 november 2019. 

Just nu pågår slutbesiktning för anläggningen och när den är klar lämnas den över från Projektenheten till Kommunfastigheter, som är kommunens lokalförsörjare. Ridsportanläggningen ska drivas på liknande sätt som Rosvalla, vilket betyder att Nyköpings Arenor hyr anläggningen av Kommunfastigheter och sköter drift, bokningar med mera. Lokalerna kan börja användas efter årsskiftet till olika typer av aktiviteter av privatpersoner, företag och föreningar. Vem som ska driva ridskola är ännu inte klart och Nyköpings Arenor för diskussioner med intressenter.