Satsa strategiskt på test och analys, regionen

Sörmland 17 april 2021 05:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin visar att Region Sörmland tillsammans med Unilabs behöver satsa strategiskt på test och analys.

Den 15 april var det biomedicinska analytikerdagen, vilket firas av vårdpersonal världen över. Under pandemin har denna yrkesgrupp arbetat med hundratusentals covidtester i veckan för att förse vården med test- och analyskapacitet i kampen mot covid-19. 

Pandemin satte bristen på legitimerad personal i obarmhärtig blixtbelysning. Sveriges testkapacitet slog i taket i samtliga regioner, prover fick skickas utomlands och det hela följdes av en intensiv ansvarsdebatt. Det blev uppenbart hur viktigt det är med legitimerad kompetens som kan göra kvalificerad analyser, inte bara av covid-prover utan också av alla dessa livsavgörande provsvar för cancer, infektioner med mera som levereras dagligen till landets patienter.

 

För grundproblemet handlar inte om brist på lokaler, instrument eller utrustning utan om att det saknas personal med rätt kompetens. Det behövs tusentals fler legitimerade biomedicinska analytiker till landets laboratorier och 18 av 21 regioner rapporterar brist på yrkesgruppen enligt Socialstyrelsen. I pandemins spår riskerar arbetsgivarna snarare att tappa biomedicinska analytiker, eftersom andra aktörer börjat konkurrera om kompetensen. Denna yrkesgrupp blir alltmer eftertraktad i läkemedelsindustrin, på myndigheter, inom djursjukvård och inte minst i den växande gruppen av privata företag som gör ”livsstils-testning” eller liknande. Det är klart att biomedicinska analytiker då väljer bort arbete i regionerna, när andra arbetsgivare erbjuder bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö.

 

Region Sörmland och Unilabs måste vara attraktiva arbetsgivare för att motivera att fler biomedicinska analytiker vill söka sig till och stanna inom regionen, där de behövs mer än någonsin. På andra sidan krisen vill Vårdförbundet se en nationellt reglerad specialistutbildning och att biomedicinska analytiker får möjligheten att specialisera sig inom specifika områden. 

Till dess väljer vi att uppmärksamma Sveriges alla biomedicinska analytiker – tack för att ni finns! 

Lena Lindh, ordförande, Vårdförbundet avdelning Södermanland

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Extra pengar till vårdpersonal i Sörmland – stor skillnad mellan läkare och sjuksköterskor