Stolta och starka – trots storm

Vi har en fortsatt stark tro på att eleverna under sina tre år hos oss får en bra utbildning, ett professionellt bemötande och rätt stöttning vid behov, skriver "Ett 60-tal medarbetare på Nyköpings högstadium."

Vi har en fortsatt stark tro på att eleverna under sina tre år hos oss får en bra utbildning, ett professionellt bemötande och rätt stöttning vid behov, skriver "Ett 60-tal medarbetare på Nyköpings högstadium."

Foto: Jens Alvin

Insändare2021-10-13 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Lärare vittnar om kaos på Nyköpings högstadium" publicerad den 8 september.

Det stormar kring det som är vår arbetsplats. En insändare författad av ”Läraren” beskriver Nyköpings högstadium som en skola i fritt fall där fult språk, kränkningar och slagsmål är vardagsmat. Skribenten avslutar med att skriva om skattepengar som går upp i rök och att vår arbetsplats reducerats till en lekplats.

Denna ensidiga och mörka bild gör oss ledsna, nedslagna och faktiskt ganska så arga.

Vi går till jobbet varje dag med en känsla av meningsfullhet och stort ansvar. Att vår omtanke om våra elever som individer och studenter är viktigt på riktigt. Vi vet att vi regelbundet står i situationer som inbegriper konflikthantering och dialog om värderingar och språkbruk. Det är den vardagen som skribenten onyanserat lägger allt fokus på.

En av våra utmaningar är mycket riktigt att sporra elever till att bryta destruktiva mönster och därigenom forma en positiv självbild. Det är en utmaning som definitivt kräver stor omsorg och omfattande resurser. Det tål att påpekas att det är barn vi talar om, barn som kanske inte fått samma förutsättningar som skribenten, och vi tror att ingen egentligen vill vara den "bråkiga ungen" på “lekplatsen”.

Vad vi, mest av allt, upplever på vår skola är en personalstyrka och en absolut majoritet av elever som går över tröskeln i klassrummen med kunskap och lärande i fokus. Det är lektioner där vi stöttar, ser och tycker om eleverna, vi är professionella i att anpassa undervisningen så att alla ska få ut så mycket som möjligt och vi utbildar samhällsmedborgare - det som de första kapitlen i vår läroplan handlar om.

Vi möter de nyfikna och kunskapstörstande eleverna, vi möter de som behöver större anpassning och vi möter de som utmanar vår auktoritet som vuxna och våra tydliga krav på vad en bra undervisningsmiljö är. De i den sistnämnda grupperingen är oftast också en del av de två förstnämnda, men i varierande grad i olika situationer och ämnesrum.

Det är vårt jobb att hantera hela spannet av elever och vi utför det arbetet med stolthet. Vi vet att vi som skola står inför utmaningar och att vi har ett elevunderlag som ställer stora krav på oss tillsammans. Det finns många under våra “två tak” som har stora hjärtan som bultar för att varenda elev ska känna att de är viktiga och att de med vårt stöd ska nå sina mål. Vi blundar inte för problemen, men vi vägrar acceptera att stök och bråk skulle vara den enda bilden av vår skola. Alla, såväl elever, personal samt skolledning, är värda så mycket bättre.

Vi har en fortsatt stark tro på att eleverna under sina tre år hos oss får en bra utbildning, ett professionellt bemötande och rätt stöttning vid behov. Att vi i skolan är starka tillsammans och att vi i samarbete med vårdnadshavare, beslutsfattare, organisationer och myndigheter kan klara utmaningen kring de elever som via olika uttryck visar att de känner sig “minst hemma” i skolvardagen.

Det må storma, vi står dock kvar - stolta och starka tillsammans.

"Ett 60-tal medarbetare på Nyköpings högstadium"

Lina Lindqvist

Pernilla Råd

Evelina Karlsson

Anna Wisselgren

Kristina Holmgren

Patricia Reinälä

Adrian Sokoli

Emma Karlsson

Camilla Hultkvist

Erik Göransson

Linda Brolin

Eva Solid

Charlotte Kovacs

Susanna Winberg Sundin

Heba Aboueloula

Camilla Thorsén

Stina Lööw

Malin Johansson

Lotta Fagerholm

Johan Lövdahl

Lisa Klaesson

Nina Stühmeyer

Matilda Lind

Sara Erixon

Luz Marina Sköld

Ulrica Brokvist

Malin Johansson

Katarina Low

Tomas Ringdahl

Asti Ahmet

Robert Holgersson

Tina Blad Sigfridsson

Lisa Jonsson

Jessica Andersson

Erica Månsson

Crille Isaksson

Kristoffer Kviberg

Helena Dahlgren

Anders Simu

Sara Eriksson

Petra Germerud

Simon Svenberg

Karin Sammeli

Lisa Eriksson

Sofia Björnberg

Michael Gibson

Magnus Edgarsson

Madeleine Hauke Odenhed

Lars Lundqvist

Carina Löfgren

Jörgen Leidebrant

Matilda Lind

Lennart Adolfsson

Alexandra Eriksson Gren

Jeanette Backman

Jessica Blomberg Nilsson

Annica Malmberg

Katarina Eklund

Anna Wirebratt

Marie Persson

Peter Daun

Pierre Jakobsson

Hermine Jung

Gunilla Lindholm

Johanna Wik

Pernilla Rogner

Tomas Hänström

Sophia Ellnemar

Laura Gonzalez Pennersten

Josefine Halwar

Gabriella Engvall