Våra barn sorteras bort

Rektorer vittnar om att de privata skolorna ringer dem för att höra om eleverna som står i deras kösystem har problem av något slag. Skriver Annelie Danling Brash.

Rektorer vittnar om att de privata skolorna ringer dem för att höra om eleverna som står i deras kösystem har problem av något slag. Skriver Annelie Danling Brash.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Insändare2020-06-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våra barn sorteras bort i skolan och det sker nu och här mitt framför ögonen på oss. Rektorer vittnar om att de privata skolorna ringer dem för att höra om eleverna som står i deras kösystem har problem av något slag. Det kan handla om frågor kring diagnoser, behov av assistent och sociala problem som kräver extra resurser. 

De privata skolorna vill inte ha elever som kostar pengar och behöver resurser för då begränsas vinsten i deras företag. De gör alltså en bakgrundskoll på eleverna för att kolla om de är lönsamma eller ej. Hur är det möjligt att det gått så långt i svensk skola att elever sorteras bort redan i lågstadiet för att de påverkar vinstintresset i en marknadsstyrd skola?

Hur är det möjligt att vi inte längre följer Skollagen och Skolverket angående en likvärdig skola samt skolans demokratiuppdrag? Hur kan vi i svensk skola få välja vilka elever vi vill ha i skolan och vilka som är lönsamma eller ej? Hur kan svensk skola vara en marknad där vinstintresse styr och barn sorteras bort? 

Vad säger detta om vårt samhälle och hur påverkas vårt samhälle av att likvärdigheten inte längre existerar i svensk skola? Gäller det fria skolvalet bara vissa elever, de elever som inte har behov av stöd? Marknadsstyrningen och vinstjakten i svensk skola måste få ett slut. Alla barn, varenda unge måste ha rätt till en likvärdig utbildning. Jag skäms idag över svensk skola och blir både ledsen och upprörd att vi tillåter att våra barn sorteras bort. Ingen politiker i Sverige oavsett partifärg borde acceptera ett system som kränker våra barn. Det är skamligt och utan all värdighet.