VÄrdprogram kan hjÀlpa sköldkörtelsjuka mÀn i Sörmland

Det Àr hög tid för ett nationellt vÄrdprogram och ett kvalitetsregister för hypotyreos, skriver representanter för Sköldkörtelförbundet.

Det Àr hög tid för ett nationellt vÄrdprogram och ett kvalitetsregister för hypotyreos, skriver representanter för Sköldkörtelförbundet.

Foto: Jens Alvin

InsÀndare2021-01-20 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I Sörmland har antalet mĂ€n som fĂ„r behandling mot underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, ökat med 67 procent sedan 2006, enligt lĂ€kemedelsstatistik frĂ„n Socialstyrelsen. Även bland kvinnorna i lĂ€net ökade förskrivningen, med 40 procent under samma period.

Hypotyreos Àr en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige och behandlingen Àr oftast livslÄng. Under 2019 behandlades nÀra en halv miljon svenskar för hypotyreos. Det Àr ungefÀr lika mÄnga som behandlas för diabetes.

FÄr de rÀtt vÄrd? I dag kan vi inte vara sÀkra pÄ det. Men vi vet att kriterierna för diagnos och behandling i Region Sörmland skiljer sig frÄn andra regioner eftersom det saknas ett nationellt vÄrdprogram för hypotyreos.

Vi vet ocksÄ att mÄnga av de drabbade inte mÄr bra, trots medicinering. Eftersom det inte heller finns ett kvalitetsregister för uppföljning av patienter pÄ gruppnivÄ saknas viktiga kunskaper om orsaker, behandlingsresultat, lÄngtidseffekter och samsjuklighet.

Bristen av nationell samordning Àr förstÄs i första hand en stor nackdel för den som Àr sjuk. Men det Àr ocksÄ en nackdel för behandlande lÀkare, eftersom det saknas tydliga och forskningsbaserade riktlinjer kring sköldkörtelsjukdom för optimal vÄrd.

Vi menar att det ligger bÄde i de drabbades och i vÄrdens intresse att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, skyndsamt tar fram ett nationellt vÄrdprogram och ett kvalitetsregister Àven för hypotyreos.

Först dÄ kan vi fÄ en mer jÀmlik vÄrd och förbÀttra livskvaliteten för de tusentals kvinnor och mÀn i Sörmland som Àr drabbade.