Vindkraft i Oxelösund – ett gyllene tillfälle!

SN har rapporterat om att Svea vind offshore vill bygga vindkraftspark utanför Oxelösund. Att man valt ut Stålstaden på ostkusten är något att vara stolt över som ortsbo. Skriver Bo Höglander(C).

SN har rapporterat om att Svea vind offshore vill bygga vindkraftspark utanför Oxelösund. Att man valt ut Stålstaden på ostkusten är något att vara stolt över som ortsbo. Skriver Bo Höglander(C).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2020-08-20 05:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SN har rapporterat om att Svea vind offshore vill bygga vindkraftspark utanför Oxelösund (8/8 2020). Att man valt ut Stålstaden på ostkusten är något att vara stolt över som ortsbo. Förutom de många arbetstillfällen som skapas kan stora miljö- och klimatvinster räknas hem. 

Maria Brolin, ansvarig för projektutveckling på Sveavind offshore, vädjar i tidningen om förståelse för vindkraften. Uppenbarligen behövs denna vädjan. ”Vi har samhällsresursen, vi har tillgång till vinden, vi kan producera volymer som kärnkraftverk”, uppger hon.

Den 14 december 2014 lämnade Centerpartiet i Oxelösund in en motion om vindkraften. Rubriken löd: ”Gör Oxelösund till ledande vindkraftskommun!” Vi hävdade att vindkraften är en naturlig del i Sveriges energiförsörjning och att den kan komma att spela en viktig roll i omställningen av energisystemet. Vi slog fast att ”Oxelösund har ett läge som är synnerligen lämpligt för anläggande av vindkraftspark, vilket bekräftas av centrala instanser.”

Centerpartiet yrkade på att kommun skulle undersöka vilka åtgärder som krävdes för att kunna bli en del i den nationella vindkraftssatsningen samt hur kommunen eventuellt kan påskynda och underlätta detta.

Mottagandet blev tyvärr svalt. Mest skeptiska var Miljöpartiets företrädare som inte ville se någon vindkraft i Kustkommunen. Ska man skratta eller gråta?

Sedan dess har det gått drygt ett halvt decennium. Klimatdiskussionen har intensifierats och öppenheten för gröna alternativ i energiproduktionen är större. Kanske är till och med Oxelösunds kommun redo för en klimatsatsning av rang – med eller utan det så kallade miljöpartiet?