Återupprättad arbetslinje ger bättre välfärd

Med vår politik kan långtidsarbetslösheten halveras på tre år och fler invandrade försörja sig själva genom arbete, skriver Elisabeth Svantesson (M) med flera.

Med vår politik kan långtidsarbetslösheten halveras på tre år och fler invandrade försörja sig själva genom arbete, skriver Elisabeth Svantesson (M) med flera.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2021-10-12 05:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige är över 500 000 personer arbetslösa, varav 18 700 i Södermanland. Det motsvarar nästan 13 procent av sörmlänningarna som går utan arbete. Sedan Stefan Löfven tillträdde år 2014 har inget annat land i EU utvecklats sämre när det kommer till jobben och arbetslösheten. Sverige har nu femte högst arbetslöshet i hela EU. Det slår hårt mot välfärden. Vi vill bilda en borgerlig regering som återupprättar arbetslinjen och vänder utvecklingen. 

All arbetslöshet är allvarlig. Men särskilt bekymmersamt är den rekordhöga långtidsarbetslösheten som riskerar att bita sig fast under lång tid. Aldrig tidigare har så många varit långtidsarbetslösa. Bara i Sörmland räknas 7400 som långtidsarbetslösa. Dvs utan jobb i över ett år.

Detta påverkar inte bara de människor som hamnar allt längre från en arbetsgemenskap och egen försörjning. Det påverkar också sammanhållningen och välfärden. Bara långtidsarbetslösheten kostar välfärden 36 miljarder kronor varje år. Det motsvarar 75 000 undersköterskor eller 56 000 poliser.

Långtidsarbetslösheten är till stor del ett integrationsproblem, två tredjedelar av alla långtidsarbetslösa är födda i annat land är Sverige. Och varannan av de som invandrat till Sverige och som är i arbetsför ålder, är idag inte självförsörjande. I Sörmland är 53 procent utrikes födda inte självförsörjande. 

Med vår politik kan långtidsarbetslösheten halveras på tre år och fler invandrade försörja sig själva genom arbete. Vi vill minska anställningskostnaderna för företag som anställer en person som är långtidsarbetslös och samtidigt införa en jobbpremie till långtidsarbetslösa – så att det lönar sig bättre att jobba. Vi vill också införa ett bidragstak, som gör att arbete alltid lönar sig bättre än att stapla olika bidrag på varandra, och sänka skatten på jobb och företagande. Samtidigt vill vi lägga om integrationspolitiken med införandet av språkkrav och utbildningsplikt. 

Regeringens bidragslinje med höjda bidrag till dem som inte jobbar och nya skattehöjningar mot vanligt folk som arbetar är bevisligen fel väg att gå – om målet är att resurserna till välfärden ska öka. Istället för att fortsätta med den sämsta jobbpolitiken i EU behöver Sverige en borgerlig regering som återupprättar arbetslinjen och ser till att fler får möjlighet att gå till jobbet.