Bekämpa de svenska gängen med danska straff

Sverige 23 oktober 2020 06:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att trycka tillbaka arbetslösheten med ett stort jobbskatteavdrag och bekämpa de svenska gängen – med danska straff. Det är huvudprioriteringarna i den budget Moderaterna presenterat.

Vi återupprättar arbetslinjen genom tydliga tidsgränser och ett bidragstak som gör att det aldrig lönar sig bättre att stapla bidrag än att ta ett arbete. Och den som invandrar till Sverige ska gradvis kvalificera sig till svenska bidragssystem. Ansträngning ska löna sig.

 

Därför städar vi också upp i regeringens snårskog av riktade avdrag och andra specialåtgärder på skatteområdet – och ersätter det med en rak, effektiv och generell sänkning av skatten på arbete. Med vårt förstärkta jobbskatteavdrag får över fem miljoner löntagare 400 till 550 kronor mer i plånboken varje månad. Vi tar också bort den klyfta i beskattning som regeringen i sin budget skapat mellan pensionärer och löntagare och stärker ekonomin för en genomsnittlig pensionär med 500 kronor.

 

Moderaterna satsar även mer på välfärden än regeringen. För Nyköpings del innebär det en förstärkning med 100 miljoner kronor. Men vi villkorar pengarna med ett skattehöjarstopp så att den kommun som trots tillskottet höjer skatten får sänkta statsbidrag. Höjda skatter ska inte få stoppa ekonomins återhämtning.

 

För att krossa gängen och återupprätta tryggheten föreslår vi åtgärder som fungerat i Danmark. Dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner, ökad avlyssning och kameraövervakning, ett system med anonyma vittnen och att göra det straffbart att vara med i kriminella gäng – är några av förslagen. Lika viktigt är det att Åklagarmyndigheten får de pengar som krävs och att det skapas utrymme för fler platser inom Kriminalvården. 

 

Moderaterna värnar om skattebetalarnas pengar. Med tanke på de stora problem vi har att ta itu med på hemmaplan är det nödvändigt att minska biståndet. Samtidigt lånar vi 20 miljarder kronor mindre än regeringen – de pengarna utgör istället en krisbuffert, så att åtgärder för att stötta jobb och sjukvård snabbt kan sättas in om smittspridningen förvärras och det akuta krisläget återvänder.

 

Bara genom en återgång till arbetslinjen och reformer för att varaktigt höja tillväxten kan vi säkerställa att resurserna till vår gemensamma välfärd och trygghet på sikt ökar. Bara så kan vi ingjuta hopp hos människor som är frustrerade av att vara utanför. Bara så kan vi dra nytta av fantastiska möjligheter istället för att hämmas av stora problem. Ja, bara så kan vi undvika ett årtionde av krishantering. Moderaternas budget prioriterar Sverige.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M), Lotta Finstorp, riksdagsledamot, Sörmland (M), Anna af Sillén, oppositionsråd Nyköping (M)

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ekonomi, näringsliv & finans

Coviddrabbat Teneriffa längtar efter svenskar

Sport

Den kraschade glasskivan var besiktad

Brott & Straff

Polisrazzia mot svartklubb

Sverige

Allvarlig kritik mot många HVB-hem

Kultur och Nöje

Lucia i SVT — trots corona

Visa fler