Hoppfulla tankar om lokaljournalistiken

NĂ€r det lokala blir viktigare i det nĂ€ra samhĂ€llet Ă€r det bra för lokaljournalistiken – och tvĂ€rtom.

Blir nÀra nyheter allt viktigare i en global vÀrld? En fÀrsk rapport med titeln Den lokala journalistikens Äterkomst pekar i den riktningen.

Blir nÀra nyheter allt viktigare i en global vÀrld? En fÀrsk rapport med titeln Den lokala journalistikens Äterkomst pekar i den riktningen.

Foto: Olof Jonmyren

Krönika2021-02-20 05:34
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I en fÀrsk rapport frÄn Medier & Demokrati, en nationell samverkansplattform för medieinnovation och samhÀllsforskning, förs en hoppfull tes fram. Titeln Àr Den lokala journalistikens Äterkomst, och medieforskarna Gunnar Nygren och Carina Tenor har skrivit.

Hoppfulla teser möts nĂ€stan alltid med viss tvekan. Visioner Ă€r bra, men vardagen Ă€r inte alltid lika vackert ordnad. SĂ„ ocksĂ„ denna gĂ„ng. LikvĂ€l finns dĂ€r en kĂ€rna att ta in, Ă„tminstone för den som tycker att den lokala morgontidningen bĂ€r pĂ„ samhĂ€llsnytta för mĂ„nga medborgare. 

I en seg uppförsbacke Àr det bra med hejarop. 2010-talet var mycket hÄrt för lokaltidningarna i Sverige. Vad hÀnder nu framöver? Ser vi en vÀndpunkt? Har samhÀllsutvecklingen med pandemiÄtgÀrder, och en tid dÀr mer hÄrdföra politiska strömningar har fÄtt större utrymme, trots allt stÀrkt vÀrdet av den lokala nyhetsbÀraren? Möjligen.

Som politisk redaktör har jag en del dialog med vÄra lÀsare, mest via e-post. Med snart 20 Är pÄ den hÀr stolen har jag ocksÄ ett visst tidsperspektiv att utgÄ ifrÄn. 2010-talet var svÄrt för SN. De tvÄ sista Ären pÄ Ärtiondet var det jÀmförelsevis tyst Àven i min inkorg. VÀxande sociala medier bidrog till ett minskande engagemang för den betalda dagstidningen.

EfterfrĂ„gan, betalningsvilja och annonsörer Ă€r A och O för en lokaltidnings hĂ€lsa. SN ingĂ„r i dag i en stor tidningskoncern, NTM. Den Ă€ger och driver bland annat 18 morgontidningar, frĂ„n Norrbotten till Kalmar lĂ€n. Ägarbyten sker för att det Ă€r företagsmĂ€ssigt relevant, inte för att nĂ„gon vill vara snĂ€ll. Och hellre en starkare Ă€gare Ă€n en svagare, framför allt i svĂ„r motvind. Trots ibland hĂ„rda kostnadsreduceringar och en stor personalomsĂ€ttning.  

VÄra lÀsare Àr förstÄs uppmÀrksamma pÄ förÀndringar. Lokaltidningen ska vara vÀlbekant, men inte statisk. Det dÀr Àr en balansgÄng.

LĂ€sardialogen pĂ„ just en ledarredaktion Ă€r speciell. Vi har ju en vĂ€rderingsladdad utgĂ„ngspunkt – i SN:s fall centerpartistisk – och en möjlighet att dĂ„ vara klart subjektiva. Alla vĂ„ra lĂ€sare gillar inte det vi skriver. Bland de kritiska rösterna finns mĂ„nga Ă€rligt intresserade, men ocksĂ„ en och annan som bara Ă€r irriterad. Ett intressant mĂ„tt Ă€r nĂ€r vĂ„ra lĂ€sare vĂ€ljer att höra av sig med uppskattande ord.  Det Ă€r inte alltid lika "lĂ€tt" att skicka ett ”bra jobbat”, jĂ€mfört med att maila av sig en upprördhet. 

Under pandemin har jag fĂ„tt en kĂ€nsla av att vĂ„ra lĂ€sares benĂ€genhet att höra av sig med positiv respons har ökat. Inte bara om vad ledarsidan har skrivit, Ă€ven om det Ă€r mycket vĂ€lkommet. Ofta handlar det positiva ocksĂ„ om helheter – om SN, digitalt och i papperet. Har pandemin visat att den lokala tidningens nĂ€ra samhĂ€llsblick ger annan vardagsnytta jĂ€mfört med vad som finns att hĂ€mta i andra former? Inte alls omöjligt. Har vi mycket kvar att jobba pĂ„? SjĂ€lvklart.

Vi ska ha respekt för att samhĂ€llsstĂ€mningar, teknikutveckling och lokal nyhetstörst Ă€r förĂ€nderliga ting. Nuet Ă€r varken morgondagen eller gĂ„rdagen. Rapporten frĂ„n Medier & demokrati Ă€r, likvĂ€l, en hoppfull signal. 

Min tes Ă€r att kunskaper, samtal om och för det lokala har ett stort bestĂ„ende vĂ€rde över tid. KĂ€nslan för lokaltidningen – och ja, Ă€ven dess ledarsida – varierar dĂ€remot, Ibland frĂ„n dag till dag. Men i det lĂ„nga loppet Ă€r en nĂ€ra budbĂ€rare och berĂ€ttare, mĂ€nskligt sĂ„vĂ€l som geografiskt sett, av sĂ€rskild vikt för det nĂ€ra samhĂ€llet och den lokala debatten. 

Olof Jonmyren Àr SN:s politiske redaktör.