Kommunen borde fortsätta underlätta för näringslivet

Nyköpings kommun 8 juli 2020 06:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronakrisen har lett till att Nyköpings kommun infört avgiftsfri gatuparkering i delar av staden, i syfte att underlätta för stadens näringsliv och restauranger. Detta är ett mycket välkomnat beslut, särskilt för kommunens stora andel medborgare som bor utanför stadskärnan och beroende av bil.


18 000 av Nyköpings kommuns medborgare bor utanför stadskärnan och är beroende av bil för handla mat, kläder, besöka caféer och restauranger och andra ärenden i stan. Ett sätt att underlätta för oss tusentals som bor utanför stadskärnan att delta i och handla med stadens näringsliv är att reducera trösklarna för att ta sig till dit på ett kostnadseffektivt sätt. Nyköpings kommun borde därför behålla den permanenta avgiftsfria gatuparkeringen, även efter den 31 juli.
Genom det meddelande som kommunen satt upp på aktuella parkeringsautomater i staden, framkommer det att kommunen är införstådd att ”avgiftsfri parkering underlättar för näringslivet”. Kommunen är således också införstådd med att parkeringsavgift försvårar för näringslivet i staden. En kommuns intäkter för en fungerande välfärd bygger på intäkter från ett välmående näringsliv som med enkelhet attraherar kunder. Dit hör även oss kunder som är bilburna från landsbygden.


Självklart är kollektivtrafiken ett fullgott alternativ för många. Men inom flera områden har många familjer flera kilometer till närmaste busstation. Därför är inte kollektivtrafiken ett alternativ för alla, den ersätter inte bilen för alla.
Många av stadens butiker hade en svår ekonomisk situation redan innan covid-19. Genom digitaliseringen blir det enklare för människor att handla varor digitalt och den utvecklingen kommer att fortsätta framöver. Små och enkla, men kanske avgörande, insatser måste aktiveras. Detta för att Nyköpings kommun i varje ögonblick ska kunna fokusera på hur näringslivet i staden ska bli ännu mer välmående i framtiden, för att säkra framtidens intäkter till välfärden. Fler aktiviteter krävs för att underlätta för näringslivet. En avgiftsfri parkering är ett litet steg i rätt riktning. 

Johan Wachtmeister, Christineholm

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Räddningschefen varnar för badplatsträngsel

Trosa

”Fullständig kalabalik” på Trosa havsbad i helgen

Nyköping

Ny bilbrand på eldhärjad plats

Fotboll

Bissarna lånar in kanadensisk back

Nyköping

Cyklist körde in i lastbilsflak – fördes till sjukhus

Visa fler