Nej till höga hus och ett sönderbyggt Nyköping

Nyköping 16 oktober 2020 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som vi alla har märkt så pågår ett febrilt byggande i och omkring Nyköping. Planerna är ibland lite väl svulstiga, men kommer tyvärr alla att gå igenom – om inte den allmänna opinionen = folkets motstånd blir starkare. 

Ett skräckexempel är det nya mastodont-komplexet som planeras på Saab Centers före detta tomt nere vid hamnen. Här planeras för sjuvåningshus som granne med sjöbodarna “Rökeriet” och “Ljusfabriken” på ena sidan och på andra sidan enplansvillorna på Vallarvägen. Vilka vansinniga kontraster!

 Byggplanen har överklagats av villaägarna och har hamnat hos Mark- och miljödomstolen.

 

I detaljplanen påstår kommunen bland annat att byggnaden ligger i omedelbar närhet till övrig centrumbebyggelse samt har nära till goda kommunikationer, vilket ju är rena lögner. Det är 900 meter mellan Storgatan och det planerade bygget och avståndet till järnvägsstationen är 2 kilometer. 

Mark- och miljödomstolen ligger i Nacka så man kan ljuga utan större risk för reprimander. 

 

Den stadsarkitekt som kommunen har haft, har inte ersatts med en ny när han slutade. Stadsarkitekten är annars den som ser till helheten och godkänner den byggnation som passar bäst in med den befintliga. Men nu är fältet alltså fritt för våra politiska amatörer, att leka Gud och klubba igenom monument över deras egen okunnighet. 

Nyköping är en kulturstad och nybyggnationer i innerstaden bör ske med stor försiktighet för att inte förfula.

 

Våra förtroendevalda verkar inte besitta de egenskaper och ansvar som en stadsarkitekt måste ha för att vårda vår stad. De byggherrar och exploatörer, som knackar på från storstan har ingen känsla för Nyköping – det är bara pengarna det gäller.

Det kommer snart en dag då vi Nyköpingsbor inte känner igen oss i vår sönderbyggda stad, men då är skadan redan skedd. Dags att starta namninsamlingar mot det huvudlösa byggandet i Nyköping samt att skapa ett nätverk där vi kan stötta varandra i de olika stadsdelar där kommunen löper amok. Vems stad är det egentligen?!

 

Att gå runt med protestlistor i coronatider är inte gångbart och tar dessutom mycket tid – nej skriv under elektroniskt i stället på https://www.skrivunder.com/stoppa_hoga_hus_i_nykoping  (inga ö i höga och nyköping) “Stoppa höga hus i Nyköping”. När vi fått in flera underskrifter startar vi en Facebook-grupp och eventuellt ett enfrågeparti, på samma sätt som “Vård för pengarna”.

Lars Gustafsson, Nyköping

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Rättsprocessen

Friande dom efter knivdåd i Brandkärr

Nyköping

Ingen trängsel i butikerna på Black Friday

Fotboll

Därför är Bissarnas säsong sämst någonsin: "Man mår skit"

Nyköping

Fyra män åtalas efter dödsskjutningen

Innebandy

Förlust igen: "Det känns som om världen är emot oss"

Visa fler